E.ON zlevní plyn pro jihočeské domácnosti zhruba o 3,5 pct

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 30. října (ČTK) - Energetická společnost E.ON, která zajišťuje dodávku a distribuci zemního plynu na jihu Čech, sníží od 1. listopadu cenu pro domácnosti v průměru o 3,5 procenta. Řekl to Vladimír Vácha ze společnosti. Firma lidem uleví díky tomu, že dříve stanovené ceny Energetickým regulačním úřadem byly vyšší, než jaký byl jejich vývoj na světových trzích. Za zlevněním je i pokles kurzu dolaru.

Naopak dominantní prodejce plynu v ČR, jímž je firma RWE Transgas, zvýšila ceny pro domácnosti k 1. říjnu v průměru o 4,8 procenta. Kolik desítek či stovek korun zákazníci E.ON ušetří, závisí podle mluvčího na velikosti a průběhu spotřeby.

"Od konce září mohou naši zákazníci nalézt ceny dodávky zemního plynu platné od 1. listopadu 2007 na našich internetových stránkách www.eon.cz," uvedl mluvčí.

E.ON během letošního roku zvýšil cenu plynu pro zákazníky o čtyři procenta. Reagoval tak na nákupní ceny plynu, protože nemá vlastní zásobníky, a je tedy závislý na cenách dodavatelů. Cena plynu se zvyšuje především v souvislosti s vývojem cen ropy na světových trzích.

Domácí trh s plynem je od dubna plně otevřený, podobně jako trh s elektřinou. Ceny pro všechny kategorie konečných odběratelů si tak určují přímo sami dodavatelé. Regulovány zůstávají pouze ceny za distribuci a přepravu.

RWE Transgas ovládá zhruba 80 procent domácího trhu s plynem. Vlastní Severočeskou plynárenskou a Západočeskou plynárenskou. Ve čtyřech regionálních distributorech drží většinové majetkové podíly.

Společnosti E.ON patří bývalá Jihočeská plynárenská, která ovládá čtyři procenta trhu, a podíly v distribučních firmách s celkem desetiprocentním podílem na trhu. Zatím je koncern druhý za ČEZ v elektřině a RWE v plynu. Do budoucna ale E.ON chce svůj podíl na českém trhu s plynem zvýšit až na 20 procent. Firma hodlá získat přístup k některým zásobníkům s plynem, které zatím ovládá právě RWE, a poohlíží se i po jiných možnostech.

Český E.ON patří do německého koncernu E.ON Energie, který je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě. Kromě Jihočeské plynárenské vlastní také přes 40 procent v Jihomoravské plynárenské a více než 73 procent v Pražské plynárenské. Společně se skupinou Czech Coal provozuje ještě Teplárnu Otrokovice a Energetiku Malenovice.

Obrat energetické skupiny E.ON vzrostl v prvním pololetí meziročně o 24 procent na 17,4 miliardy korun. Provozní zisk před úroky a zdaněním (EBIT) dosáhl 1,55 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK