Šéf americké banky Merrill Lynch kvůli vysoké ztrátě rezignoval

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. října (ČTK) - Generální ředitel americké investiční banky Merrill Lynch & Co Stanley O'Neal (56) složil funkci. Podlehl tak sílícímu tlaku ostatních členů řídícího týmu, kteří požadovali, aby O'Neal převzal zodpovědnost za obrovskou čtvrtletní ztrátu banky. Informovala o tom agentura Reuters.

Oznámení není překvapivé a na finančních trzích se už několik dnů spekulovalo, že O'Nealovy dny jsou sečteny. Prozatímním ředitelem banky byl zvolen člen správní rady Alberto Cribiore, kterému ale nebyly přiznány výkonné pravomoci. Merrill Lynch bude v tomto režimu fungovat tak dlouho, než se podaří najít za O'Neala vhodnou náhradu.

Cribiore, který zakládal společnost soukromého kapitálu Brera Capital a má řadu zkušeností s řízením týmu lidí, povede i zvláštní výbor, který bude hledat nového ředitele. Informované zdroje už v pondělí uvedly, že banka se nebude bránit člověku z vnějšku.

Merrill Lynch měl ve třetím čtvrtletí největší ztrátu v historii, prodělal celkem 2,3 miliardy dolarů, zatímco o rok dříve měl třímiliardový zisk. Největším šokem bylo sdělení, že banka odepíše ztrátové investice asi za 8,4 miliardy dolarů. Přitom ještě před dvěma týdny odhadovala, že ztráty z investic se budou pohybovat kolem 4,9 miliardy USD.

Merrill Lynch je jedinou velkou bankou z finančního centra New Yorku, která nezvládla krizi na finančních trzích. Žádná jiná velká banka totiž ve ztrátě není. Odpisy, které Merrill Lynch oznámil, převyšují i ztrátu fondu Amaranth Advisers. Ten v roce 2005 prodělal zhruba šest miliard dolarů, což byla největší jednotlivá ztráta, jakou kdy někdo na Wall Street utrpěl.

O'Neal podle kritiků špatně odhadl vývoj na finančních trzích a zbytečně banku uvrhl do problémů. V době, kdy se konkurenční ústavy začaly stahovat ze segmentu rizikových hypoték, učinil Merrill Lynch pod O'Nealovým vedením pravý opak.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK