Podíl státu v ČEZ klesl o víc než procento,MF má informovat vládu

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Podíl státu na základním kapitálu energetické společnosti ČEZ se k pondělku snížil na 66,52 procenta z původních 67,61 procenta. Údaje ze Střediska cenných papírů jsou zatím jedinou veřejně dostupnou informací, která je o průběhu prodeje sedmiprocentního balíku nejziskovějšího tuzemského podniku k dispozici. Podle březnového vládního usnesení má ministr financí Miroslav Kalousek do středy sdělit kabinetu, jak privatizace pokračuje.

"Ministr financí určitě splní usnesení vlády a bude kabinet o této věci informovat. Ještě se uvidí, jakou přesně formou," řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Kalousek tak může například informaci přednést na příštím zasedání kabinetu. "Více informací není možné sdělovat, protože by to byla kurzotvorná informace, která by mohla celému procesu ublížit," dodal Jakob.

Stát prodává sedmiprocentní balík akcií. Získané peníze chce kabinet přesunout do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, v němž na letošek schází zhruba 31 miliard korun.

"Nemyslím, že by to byly tak silné kurzotvorné informace, pokud by se nejednalo o vyslovenou změnu v postupu vlády. Například ústup od prodeje přes burzu a návrat k prodeji jednomu nebo skupině subjektů," řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Netransparentnost postupu podle něj spíše nahrává spekulacím.

Naopak analytik Atlantik FT Petr Novák si myslí, že ministerstvo financí při prodeji postupuje s ohledem na vlastní zájem prodat akcie co nejdráž logicky. "Pro stát je výhodné, když neoznamuje, kdy přesně prodá akcie. Trh by totiž mohl jakoukoliv informaci o prodeji brát negativně," řekl Novák.

ČEZ souběžně s prodejem vládních akcií odkupuje vlastní akcie. Společnost již odkoupila téměř 40 milionů akcií, tedy 6,7 procenta základního kapitálu. Za cenné papíry dosud zaplatila zhruba 44 miliard korun. Usnesení valné hromady umožňuje odkup až deseti procent akcií v ceně od 300 do 2000 korun za kus.

"Divím se, že ČEZ s prodejem pokračuje i při současných vysokých cenách. Ubývá ji hodně finančních prostředků," upozornil Novák. Akcie ČEZ dnes na pražské burze uzavřely na 1360 korunách, ještě v březnu se přitom obchodovaly za zhruba 900 Kč.

Státu naopak vysoká cena při prodeji akcií vyhovuje, díky růstu kurzu by totiž získal mnohem více, než kolik se původně plánovalo. K získání potřebných 31 miliard korun by při dnešním kurzu stačilo prodat zhruba čtyřprocentní balík akcií.

Náměstek ministra financí Ivan Fuksa v pondělí agentuře Thomson Financial řekl, že stát možná prodá méně než sedm procent akcií, s nimiž počítá vládní usnesení. Dokončení prodeje avizovaného balíku akcií není podle Fuksy prioritou vlády na letošní rok a rostoucí cena akcií na burze znamená, že stát nemusí s prodejem pospíchat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK