Americké akcie oslabují, trh čeká na sazby

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. října (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu dnešního obchodování snižovaly, a smazaly tak zisky z předchozího dne. Na vývoj kurzů má vliv především zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), na němž se rozhodne, zda Američané opět sníží základní úroky. Pokud ano, měl by to být impulz k růstu cen akcií.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.815 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,4 procenta. Širší index S&P 500 oslabil o 0,5 procenta na zhruba 1533 bodů, index trhu Nasdaq Composite ale ztrácel pouze 0,2 procenta a nacházel se blízko 2812 bodů.

Američané se zatím nevrátili k astronomickému času, takže celý tento týden bude rozdíl mezi střední Evropou a New Yorkem jen pět hodin. Schůzka měnového výboru Fedu je tentokrát dvoudenní, což bývá až na výjimky dvakrát do roka.

Indexům uškodily výsledky hospodaření některých předních firem, například výrobce chemických přípravků a kosmetiky Procter & Gamble, anebo ocelárny U.S. Steel. To přispívá k poklesu investorské důvěry, která je pro další růst trhu klíčová.

V poklesu akcií se ale podle analytiků z části odrážel i článek ve vlivném ekonomickém listě The Wall Street Journal. Ten napsal, že nelze na snížení sazeb v USA příliš spoléhat, čímž zpochybnil všeobecná názor, že se sazby opět sníží. Američané mají od září základní úrok 4,75 procenta, do té doby drželi sazby dlouho beze změn na 5,25 procenta.

Klesaly také akcie investiční banky Merrill Lynch, jejíž generální ředitel Stanley O'Neal složil funkci. Banka minulý týden oznámila rekordní ztrátu ve své historii a O'Neal řekl, že je za ni jako šéf zodpovědný. Jeho odchod byl tedy jen otázkou času.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK