Akcie na burze zastavily rekordní růst a přišly o 1,2 pct

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Tuzemské akcie dnes na pražské burze zastavily rekordní růst a oslabily. Rozhodující měrou se na tom podílely cenné papíry výrobce léčiv Zentiva, které po výsledkovém varování firmy propadly při mohutných obchodech o takřka 12 procent na 1037 korun. Hlavní index trhu PX klesl o 1,17 procenta na 1913,4 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Pod prodejním tlakem se akcie Zentivy ocitly po zveřejnění zprávy o předpokládaném meziročním propadu zisku za devět měsíců o více než 30 procent. Stejné varování navíc Zentiva vydala již před pololetními výsledky a také tehdy akcie strmě ztrácely. Nyní by mohly být dopady na trh hlubší. "Nejde zde však zdaleka jen o čísla, ale o důvěru, kterou tím u velké části investorů Zentiva ztratila," poukázal analytik J&T Banky Michal Semotan.

Akcie Zentivy ovlivnily i další přední emise, které většinou rovněž ztrácely. Například akcie realitní a developerské skupiny ECM sestoupily o 2,82 procenta na 1548 korun a akcie energetické skupiny ČEZ přišly o 1,73 procenta na 1360 korun. K výjimkám patřily akcie mediální skupiny CME končící obchody se ziskem 2,41 procenta na 2213 korun.

Akcií Zentivy se zobchodovalo za téměř 2,9 miliardy korun, což byl takřka dvojnásobek obchodů s nimi v celém minulém týdnu. Celkové obchody s akciemi hlavně díky Zentivě narostly na 6,5 miliardy korun z pondělních letos již nadprůměrných 5,4 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 6,514 miliardy Kč

- dluhopisy 0,794 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 4,8 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK