Americké akcie v úterý oslabily

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. října (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý snižovaly a značný vliv na jejich pokles měla slabší spotřebitelská důvěra v kombinaci s horšími výsledky hospodaření některých velkých firem. Trh byl ale také nervózní před schůzkou měnového výboru americké centrální banky (Fed), od které se očekává další snížení sazeb.

Dow Jonesův index klesl o 77,79 bodu a den uzavřel slabší o 0,56 procenta na 13.792,47 bodu. Podobně širší index S&P 500 si odepsal 0,65 procenta na 1531,02 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite ale oslabil jen o 0,03 procenta na 2816,71 bodu.

Náladu na trhu zhoršila například výsledková zpráva společnosti Procter & Gamble, která investorům předložila horší výhled, než s jakým počítali. Zklamáním byla i zpráva o hospodaření ocelárny U.S. Steel a nepříznivý vliv na vývoj trhu měla i zpráva, že index spotřebitelské důvěry v říjnu klesl v mnohem větším rozsahu, než se na trhu předpokládalo.

V úterý začala dvoudenní schůzka měnového výboru Fedu a předpokládá se, že Američané dnes opět sníží základní úrok. Zatímco v září sáhli ke snížení o půl procentního bodu, nyní se počítá s poklesem o čtvrt bodu. Sazba by se tak dostala z nynějších 4,75 na 4,5 procenta.

Akcie v minulých dnech převážně zpevňovaly, a to hlavně díky přesvědčení, že ve Spojených státech opět klesnou úroky. Takový krok obecně pomáhá akciím, protože firmám snižuje náklady na půjčky. Část analytiků ale tvrdí, že Fed by mohl snížení sazeb odložit až na příští schůzku měnového výboru a vyčkat, jak se bude chovat inflace.

"Je zde určitá nejistota ohledně toho, co Fed udělá, a to má na trh nepříznivé dopady," řekl viceprezident investiční společnosti Morgan Asset Management Bucky Hellwig. Zpomalení ekonomiky a pokles tempa růstu zisků by podle něj měl být důvod ke snížení sazeb. Pokud je Fed nechá beze změn, lze prý čekat ještě výraznější zpomalení tempa růstu.

Na devizovém trhu se dál snižuje kurz dolaru, který padá na sále nová minima k euru. Oslabuje ale i k dalším měnám a například vůči britské libře je nejslabší za zhruba 26 let. Na jeho další vývoj proto bude mít zásadní vliv právě výsledek zasedání měnového výboru Fedu. Mnoho investorů ale sází na další pokles dolaru.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4437 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,4427 USD, kde byl v pondělí. K japonskému jenu ale mírně zpevnil na 114,66 ze 114,58 JPY, a podobně euro k jenu vystoupilo na 165,54 z předchozího kurzu 165,34 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK