Koruna po ranním rekordu klesla na 18,69 Kč/USD

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Koruna po ranním překonání rekordu k dolaru oslabila o 13 haléřů na 18,69 Kč/USD, kde stála okolo 10:30. Česká měna klesla o deset haléřů i k euru, k němuž se obchodovala na 26,97 Kč/EUR. Důvodem byly technické faktory obchodování. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna ráno posílila na historické maximum poté, co dolar během noci oslabil vůči euru a ráno se obchodoval na 1,445 USD/EUR. Důvodem propadu byla podle analytika Next Finance Vladimír Pikory obava investorů, že americká centrální banka dnes nejen sníží sazby, ale naznačí i jejich další pokles. Poté ovšem zahraniční banky začaly uzavírat pozice, vysvětlil následný pokles kurzu koruny dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

Na dnešních datech z americké ekonomiky a jednání americké centrální banky Fed bude hodně záležet, kam se koruna vydá v příštích dnech, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Údaj o růstu HDP za třetí kvartál bude jasnou informací o tolik sledované výkonnosti americké ekonomiky. Krátce předtím vyjde ještě zpráva o změně pracovních míst v soukromém sektoru.

Spolu s daty je podle Vlka pravděpodobná vyšší roztěkanost kurzu eura k dolaru a potažmo i koruny. K největším posunům kurzů by ale prý mělo dojít až po večerním jednání Fed. "To je dnes událostí číslo jedna a trh po něm bude moci celkově zhodnotit situaci po dnešním dni," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK