WEF: Konkurenceschopnost ČR i Slovenska klesá

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 31. října (ČTK) - Česká republika je méně konkurenceschopná, než byla před rokem, a podobně je na tom i sousední Slovensko. Ukázala to zpráva s názvem The Global Competitiveness Report 2007-2008, kterou v Ženevě zveřejnilo Světové ekonomické fórum (WEF). První jsou letos Spojené státy, které odsunuly na druhou příčku Švýcarsko.

Česká republika si pohoršila o čtyři místa a z loňského 29. místa spadla na 33. příčku. Podobně Slovensko je letos 41., zatímco v loňském žebříčku bylo na 37. místě.

"Spojené státy potvrzují pozici nejvíce konkurenceschopné ekonomiky na světě," uvádí zpráva. Spojené státy mají především efektivní trhy, ale i sofistikovanou podnikatelskou komunitu. Kromě toho disponují impozantní kapacitou pro technologickou inovaci, která existuje v prvotřídním systému univerzit a výzkumných pracovišť, dodávají autoři zprávy.

V regionu střední a východní Evropy má nejvíce konkurenceschopnou ekonomiku Estonsko, které je na 27. místě, i když proti loňsku si o dvě příčky pohoršilo. Za Českem i Slovenskem zůstalo Maďarsko i Polsko, s velkým odstupem se umístily obě balkánské země, které jsou nově v Evropské unii, tedy Bulharsko a Rumunsko.

V letošním ročníku je celkem 131 zemí, což je rekord. Při výpočtu indexu se berou v úvahu statistické údaje, záleží ale i na výsledcích šetření, které provádí WEF spolu s partnerskými instituty. Ředitelé firem, o jejichž názory se šetření opírá, posuzují úroveň legislativy, nezávislost soudů, ochranu duševního vlastnictví, ale i korupci.

"V nejistém globálním finančním prostředí je důležitější než kdykoli předtím, aby jednotlivé země sáhly k takovým opatřením, která podpoří růst a jejich další rozvoj," poznamenal zakladatel a předseda WEF Klaus Schwab. WEF index globální konkurenceschopnosti vyvinul ve spolupráci s profesorem Kolumbijské univerity Xavierem Salou-i-Martinem a poprvé ho představil v roce 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK