Středoevropské automobilky zvednou do tří let výrobu o 70 pct

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 31. října (ČTK) - Středoevropské automobilky budou do tří let vyrábět zhruba o 70 procent vozů víc než nyní. Uvádí to analýza, kterou na oborové konferenci v Brně představil šéf Sdružení automobilového průmyslu ČR Vratislav Kulhánek. Česko, Polsko, Slovensko, Slovinsko a Maďarsko loni vyrobily přes dva miliony vozů. V roce 2010 to bude téměř 3,5 milionu. Hlavní podíl na nárůstu bude mít Slovensko. V Česku se výroba zvedne o 65 procent.

Automobilový průmysl je ve střední Evropě jedním z hlavních tahounů národních ekonomik. Třeba na Slovensku tvoří víc než třetinu celého průmyslu.

Celkem v pěti zemích působí 12 závodů na výrobu či montáž aut, připravují se další čtyři. Desítky jiných podniků dodávají komponenty. Obor zaměstnává stovky tisíc lidí, na Slovensku je to kolem 75.000 a v Česku zhruba dvojnásobek. Další desetitisíce mají ještě přibýt, pokud je ale bude odkud brát.

Země se už nyní potýkají s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, často si ale zaměstnance přetahují mezi sebou. Například v Česku pracují v automobilovém průmyslu tisíce Slováků a Poláků. "Kdybychom alespoň část našich lidí, kteří pracují v průmyslu v zahraničí, vrátili zpět na Slovensko, problém by se vyřešil," míní ředitelka Sdružení automobilového průmyslu SR Mária Nováková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK