Senát podpořil státní záruku za úvěr 860 milionů Kč pro ČD

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Stát se bude moci zaručit za další úvěr Českých drah ve výši 30 milionů eur (860 milionů korun) od společnosti Eurofima. Počítá s tím vládní návrh zákona, jehož přijetí podpořil Senát. Normu tak nyní dostane k posouzení prezident. Dráhy chtějí peníze použít na obnovu vozového parku v osobní dopravě.

České dráhy chtějí za prostředky z úvěru nakoupit například tři nové soupravy příměstských vlaků CityElefant od ČKD Vagónka Ostrava nebo vysokorychlostní lokomotivy řady 380, které jsou schopny jet až 200 kilometrů v hodině. Celkem dráhy v příštích letech počítají s nákupem 20 těchto lokomotiv.

Úvěr je splatný do roku 2017, státní záruka by neměla mít žádný dopad na státní rozpočet. Hospodaření Českých drah je podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky od roku 2003 stabilní a od roku 2004 je lepší než podnikatelský plán. Dráhy disponují záložním zdrojem pro investice, ve kterém je každý rok vyčleňována částka až 1,5 miliardy korun, která může sloužit k částečnému či úplnému splácení závazků z úvěrů.

České dráhy budou splácet státnímu rozpočtu 150.000 eur (asi 4,1 milionu korun) jako odměnu za poskytnutí státní záruky. To si podle předsedy senátního výboru pro dopravu Ivana Adamce (ODS) vyžádala Evropská komise.

Parlament podobnou záruku drahám neschvaluje poprvé. Předloni ručil za úvěr ve výši 45 milionů eur, loni pak stejně jako letos za třicetimilionový úvěr. Státní záruka za úvěr se v EU chápe jako veřejná podpora, která vyžaduje souhlas Evropské komise. Ten ČR získala už v květnu.

Evropská organizace Eurofima nepůsobí jako tradiční banka. Jejími majiteli a zároveň klienty jsou evropští železniční dopravci, kterým Eurofima poskytuje zvýhodněné úvěry na obnovu vozového parku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK