MF zvýšilo odhad růstu ekonomiky pro letošní rok

31.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Ministerstvo financí stejně jako v červenci zvýšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce, a to na 5,9 procenta z předchozích 5,8 procenta. V roce 2008 by ekonomika měla vzrůst o pět procent. Výrazně až na 3,8 procenta by příští rok měla stoupnout inflace. Vyplývá to z nové předpovědi, kterou zveřejnilo MF a která v sobě zahrnuje i reformu veřejných financí. Loni ekonomika vzrostla o rekordních 6,4 procenta.

Česká národní banka podle nové prognózy z minulého týdne odhaduje letos ekonomický růst na 5,8 až 6,6 procenta. V příštím roce očekává centrální banka nižší růst mezi 3,9 až 6,1 procenta. Podle OECD se tempo růstu ekonomiky letos sníží na 5,5 procenta a v příštím roce na pět procent.

Růst ekonomiky je podle MF tažen především spotřebou domácností. Do budoucna bude ovšem k růstu ekonomiky opět více přispívat zahraniční obchod, který byl tahounem HDP v předchozích letech. "Od počátku roku 2008 se reforma veřejných rozpočtů začne projevovat poklesem reálné spotřeby vlády a přesunem od spotřeby domácností k investicím. Do konce roku 2007 se budou domácnosti snažit urychlit investice do bydlení i opravy a rekonstrukce bytů jako reakci na navrhovaný růst snížené sazby DPH od počátku roku 2008," odhaduje MF.

Výrazně by měly v příštím roce stoupnout ceny. Z letošních odhadovaných 2,3 procenta by měla inflace stoupnout až na 3,8 procenta. Ministerstvo tak zvýšilo svůj odhad z předchozích 3,4 procenta. Razantní nárůst inflace odhaduje i centrální banka. Podle jejích čtvrtečních odhadů by se měla celková inflace v září 2008 pohybovat mezi 4,4 až 5,8 procenta. V březnu 2009 by pak měla klesnout na 3,1 až 4,5 procenta.

"Inflace v roce 2008 bude značně ovlivněna reformou veřejných financí a zvýšením příspěvku ostatních administrativních opatření. Předpokládáme proto, že dojde oproti předchozímu roku k jednorázovému zvýšení míry inflace na 3,8 procenta," uvedlo MF s tím, že zvýšení odhadu je důsledkem vyššího nárůstu spotřební daně z cigaret.

Od ledna 2008 vzroste rovněž snížená sazba DPH z pěti na devět procent, což se podle MF dotkne přibližně 28 procent objemu položek spotřebního koše. "Očekáváme podobnou reakci ekonomiky, jako tomu bylo na začátku tohoto roku v Německu, kde byla zvýšena základní sazba DPH z 16 na 19 procent," uvedla stejně jako v červenci predikce. Část inflačních impulsů se podle ministerstva pravděpodobně projeví již v předstihu koncem roku 2007, kvůli předzásobení u toho zboží, kde je to možné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK