Akcie v Hongkongu zaznamenaly nejhlubší pád od roku 2001

05.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Šanghaj 5. listopadu (ČTK) - Akcie v Hongkongu dnes utrpěly nejhlubší pád od teroristických útoků na Spojené státy v roce 2001 a hlavní index odepsal asi pět procent hodnoty. Na vině je laxní postoj čínské vlády, která zatím nemá jasno v tom, v jakém rozsahu umožní obyvatelům Číny nakupovat akcie v Hongkongu.

Index Hang Seng klesl o 5,01 procenta a obchodní den uzavřel na hodnotě 28.942,32 bodu. Z toho akcie čínských firem oslabily o 6,4 procenta, což je nejvíce od poloviny roku 2004.

Právě očekávání lepšího přístupu na burzu v Hongkongu letos stála za silným růstem cen akcií v tomto ostrovním městě. Některé čínské firmy sice mají akcie v Šanghaji v Hongkongu, ale kvůli administrativnímu omezení jsou akcie v Hongkongu běžným Číňanům prozatím zapovězeny.

Čínská komise pro regulaci akciových trhů (CSRC) podle zdrojů agentury Reuters doporučila některým investičním společnostem, aby omezili investice do akcií v Hongkongu. Manažeři těchto firem nyní připravují fondy, jejichž prostřednictvím budou čínští občané moci investovat v zahraničí. Adeptem na příliv čerstvých peněz je právě Hongkong.

Ztráty vedla emise PetroChina, která oslabila o více než osm procent. Nic nepomohl ani debut akcií v Šanghaji, kde se kurz v jednu chvíli asi ztrojnásobil, což z PetroChiny učinilo největší podnik světa podle tržní kapitalizace.

Akciový trh v Šanghaji za poslední dva roky prudce vzrostl a čínská vláda má obavy, aby rychlý růst nevystřídal stejně rychlý pád. Chystá proto sérii opatření, která Číňanům umožní investovat v zahraničí, zpočátku prostřednictvím fondů a později přímo.

Z těchto důvodu letos zpevňovaly především akcie firem s takzvanou duální kotací, tedy takové, které se obchodují jak v Šanghaji, tak v Hongkongu. To jsou například akcie firem China Mobile, Aluminum Corporation of China a po dnešním debutu v Šanghaji i PetroChina.

Čínský premiér Wen Ťia-pao řekl, že než budou moci občané kontinentální Číny investovat v Hongkongu, bude nutné splnit několik podmínek. Vláda bude prý muset i zajistit, aby z Číny neodteklo moc peněz, což by mohlo způsobit problémy. Analytici ale tvrdí, že trh oslabil až příliš a postoj vlády není důvodem k masivnímu výprodeji.

"Překvapuje mě, jak moc si to trh bere. Každý si mnohem víc všímá zpráv v novinách než samotných faktů. Přitom to není první špatná zpráva na toto téma," podotkl šéf akciových obchodů ve společnosti First State Investments Matt McKeith. Na trh ale negativně působí i zprávy o dalších odpisech bank, takže trh už má možná letošní maximum za sebou, řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK