Zentivě klesl do září zisk o 31 pct

05.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Farmaceutické společnosti Zentiva klesl čistý zisk za tři čtvrtletí letošního roku meziročně o 31,4 procenta na 1,063 miliardy korun. Tržby od ledna do konce září vzrostly především díky akvizici turecké společnosti Eczacibasi-Zentiva o 12,7 procenta na 11,127 miliardy korun. Řekla to mluvčí společnosti Věra Kudynová. Zentiva, která patří k největším farmaceutickým firmám ve střední a východní Evropě, již před týdnem varovala, že propad zisku očekává.

Pokles zisku byl mimo jiné důsledkem vyšších prodejních a tržních nákladů na některých zahraničních trzích. Zentiva si rovněž vytvářela rezervy pro nedobytné pohledávky v Rumunsku a do zisku se negativně promítly i vyšší úrokové náklady na dluhové financování turecké akvizice, uvedla Kudynová.

Koupě turecké Eczacibasi-Zentiva, kterou Zentiva zahrnula do výsledků od července, nicméně k celkovým tržbám přispěla 1,125 miliardami korun.

V prvních devíti měsících vzrostl Zentivě zejména prodej přípravků na lékařský předpis, a sice o 18,1 procenta na 8,878 miliardy Kč. Tržby z volně prodejných léků se zvýšily o 2,2 procenta na 2,180 miliardy Kč.

Kvůli tlaku na ceny v důsledku vládních opatření ve zdravotnictví klesly v Česku tržby o 6,3 procenta na 3,387 miliardy Kč. Kromě Rumunska, kde klesly o 9,4 procenta na 1,59 miliardy Kč, vzrostly Zentivě tržby ve všech ostatních zemích, kde firma působí.

Tržby v Polsku se zvýšily o 8,2 procenta na 1,491 miliardy Kč, na Slovensku vzrostly o 17,4 procenta na 1,605 miliardy Kč a v Rusku o 16,5 procenta na 1,027 miliardy Kč.

Skupina Zentiva je jedním z největších výrobců léků ve východní Evropě. Zaměřuje se na vývoj, výrobu a prodej značkových generik, což jsou kopie léků, jimž vypršela patentová ochrana.

Zentiva zaměstnává celkově téměř 6400 lidí a má výrobní závody v České republice, na Slovensku, v Rumunsku a v Turecku. Ročně vyrobí celkem zhruba 850 milionů balení léků. Hospodaření společnosti skončilo loni čistým ziskem 2,2 miliardy korun, z něhož vyplatila akcionářům dividendu 11,50 Kč na akcii. Celkové čisté tržby přesáhly 14 miliard korun.

Téměř 25procentní majetkový podíl drží v Zentivě farmaceutická skupina Sanofi-Aventis, Česká pojišťovna a spřízněné osoby vlastní 12,3 procenta. Management Zentivy drží šestiprocentní majetkový podíl a zbytek patří ostatním institucionálním a soukromým investorům. Akcie Zentivy N.V. se obchodují vedle londýnské burzy i na pražské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK