Madeta zdraží sýry, cenu másla chce zatím udržet

05.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 5. listopadu (ČTK) - Madeta do konce roku zdraží sýry, o kolik to ale bude, není zatím jasné. Šéf a majitel největší mlékárny v Česku Milan Teplý řekl, že nárůst bude nepatrný. Konkrétní čísla ale nechtěl uvést kvůli doporučení antimonopolního úřadu, aby potravináři nesdělovali dopředu své záměry cenu měnit. Zároveň prý dosud není jasné, s jakými požadavky na cenu mléka přijdou zemědělci, kteří firmě základní surovinu dodávají. Cenu másla chce ale jihočeský podnik do konce roku udržet.

Nyní kostku obchodníkům dodává za 39,50 Kč. Společnost podle Teplého nechce zdražovat jednu z nejzákladnějších potravin, aby se nesnížila poptávka spotřebitelů. "Nevím, jestli to vyjde, nevím, jaké budou další požadavky zemědělců. Samozřejmě někde jsou hranice možností Madety. V případě másla se ale pokusíme cenu udržet," uvedl Teplý.

Minulý týden Madeta avizovala, že příští rok cenu másla razantně zvýší. Teplý oznámil, že od ledna je bude jeho firma obchodníkům dodávat za 51,50 Kč. Na pultech by tak mohlo stát více než 60 korun. Stalo se tak poté, co zemědělci přinutili mlékárnu výrazně zvýšit výkupní cenu mléka.

Zdražení čtvrt kilogramu másla na 60 korun po Novém roce je ale podle dnešního vyjádření Zemědělského svazu nesmysl a nelze je zdůvodnit růstem cen syrového mléka. Za zdražováním potravin stojí podle svazu častěji obchodníci a zpracovatelé než samotní farmáři.

Rolníci předpokládají, že syrové mléko dál zdraží a v lednu může stát 10,3 až 10,5 Kč za litr proti 7,8 Kč v letošním prvním pololetí. U čtvrtky másla se to podle nich projeví zhruba pěti až šesti korunami proti stavu v první půlce roku. V červnu stálo na pultech asi 26 Kč. Již nyní ale za něj spotřebitelé platí kolem 36 korun.

Přitom právě farmáři mohou zřejmě nejvíc vedle rostoucích výdajů za energie, pohonné hmoty a mzdy ovlivnit konečnou částku za máslo, které Madeta vyrobí. Sdružení dodavatelů mléka z jihu Čech se totiž snaží dostat se co nejblíže ke hranici deseti korun za litr. Argumentuje o více než korunu vyššími cenami, za které prodávají zhruba třetinu své produkce do Německa.

Minulý týden se družstvo Jih s Madetou dohodlo, že stáhne výpověď na dodávky asi 40 procent mléka. Za říjen dostanou rolníci 9,80 Kč za litr suroviny, mlékárna původně nabízela o 30 haléřů méně. Smlouvu družstvo vypovědělo právě kvůli nízké výkupní ceně.

"Je to uzavření smíru pro měsíc říjen. V oblasti měsíce listopadu a prosince budeme dále vyjednávat," řekl minulou středu místopředseda sdružení Zdeněk Houška. Družstvo dodává Madetě okolo 600.000 litrů mléka denně. Celkově firma zpracovává asi 1,5 milionu litrů denně. Obě strany se mají nad novými cenami sejít ve středu. Pokud se nedohodnou, Teplého úmysl to může zvrátit.

"V případě, že by byly ještě daleko strmější požadavky na růst cen suroviny a vyšší ostatní náklady, samozřejmě pak nemůžeme hrát strunu, že nebudeme zdražovat. Jestliže narostou vstupy takovýmhle způsobem, nejenom syrového mléka, tak přeci nemůžeme zlevňovat," dodal Teplý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK