ČOI: Někteří poskytovatelé spotřebitelských úvěrů porušují zákon

05.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Některé nebankovní společnosti, které půjčují lidem peníze, stále porušují zákon. Česká obchodní inspekce letos v létě prověřila 147 smluv 16 nebankovních poskytovatelů spotřebitelského úvěru a porušení zákona zjistila v 55 z nich. Nejčastějším prohřeškem i letos byla špatně vypočítaná či chybějící roční procentní sazba nákladů na spotřebitelský úvěr (RPSN), pomocí které mohou spotřebitelé porovnat výhodnost úvěrů, uvedla ČOI.

Při loňských kontrolách ČOI prozkoumala 95 úvěrových smluv a problematických jich tehdy bylo 62.

"Letošní kontroly opět potvrdily, že smlouvy uzavírané poskytovateli úvěru z nebankovního sektoru neobsahují často ani povinné informace o podmínkách poskytovaného úvěru, ač jim tyto povinnosti zákon ukládá. Nejméně každá třetí úvěrová smlouva tak nesplňuje zákonem stanovené náležitosti," řekla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Nedostatky s ukazatelem RPSN ČOI odhalila v 37 smlouvách. Ve 30 případech byla jeho hodnota špatně vypočtena a v sedmi smlouvách tento údaj úplně chyběl. V jedné smlouvě činila zjištěná odchylka od správné hodnoty RPSN téměř 49 procentních bodů. "Smlouva uváděla hodnotu RPSN 68 procent, ovšem skutečná hodnota, příslušející platebním podmínkám sjednaným smlouvou, byla 117 procent," upozornila Fléglová.

V deseti kontrolovaných smlouvách zase chyběl údaj o poplatku, který má spotřebitel platit za poskytnutí úvěru. "V dalších deseti smlouvách sice byly ujednány měsíční platby poplatku za vedení úvěrového účtu, ale porušením zákona bylo, že smlouvy obsahovaly nedostatečné vyčíslení konkrétní výše poplatku," podotkla Fléglová.

ČOI také zjistila, že v sedmi smlouvách nebyl přiznán nárok na snížení splátek při předčasném splacení spotřebitelského úvěru. "Takové ujednání je v rozporu se zákonem, neboť platby musí být sníženy, a to minimálně o takovou částku, aby v důsledku předčasného splacení úvěru nezískala žádná ze smluvních stran nepřiměřený prospěch na úkor jiného účastníka smlouvy," řekla Fléglová.

V jedné kontrolované smlouvě podle Fléglové chyběl údaj o maximální výši úvěru a informace o výši jednotlivých úvěrových splátek. "V jednom případě pak nebyl součástí smlouvy závazek věřitele informovat spotřebitele v průběhu trvání smluvního vztahu o změně RPSN, čímž byly také porušeny zákonem stanovené povinnosti," dodala.

Lidé by od poskytovatele úvěru měli požadovat veškeré informace o podmínkách smlouvy a úvěrovou smlouvu si před podpisem velmi pozorně přečíst. "Jestliže spotřebitelé nebudou při uzavírání smlouvy o spotřebitelském úvěru svá práva vymáhat, podmínky neúplných smluv, k jejichž plnění se svým podpisem zavážou, pro ně mohou být velmi nevýhodné," varovala Fléglová.

Informace o zákonu a podmínkách úvěrových smluv, a to včetně kalkulačky na výpočet celkové výše RPSN nabízeného úvěru, lidé najdou na internetových stránkách www.coi.cz. "Při pochybnostech o náležitostech již uzavřené smlouvy na spotřebitelský úvěr se může spotřebitel s žádostí o její kontrolu obrátit na nejbližší inspektorát ČOI," dodala Fléglová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK