Topolánek či Čunek by se měli podle odborů ČT omluvit

05.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Nezávislá odborová organizace České televize (ČT) vyzvala generálního ředitele veřejnoprávní televize Jiřího Janečka, aby po premiéru Mirku Topolánkovi, odstupujícím místopředsedovi vlády Jiřím Čunkovi a po blízkém spolupracovníkovi premiéra Marku Dalíkovi žádal omluvu za jejich výroky o zaplacených reportážích či kupování informací od policie. Vyjádření vedení České televize ČTK zjišťuje.

Obvinění jsou podle šéfa odborů ČT Antonína Dekoje natolik závažná, že premiér i Dalík měli na autory dotyčné reportáže podat trestní oznámení. "Za několik měsíců však nedokázali svá tvrzení kromě pomluv podložit jediným věrohodným důkazem," uvádí se ve výzvě.

Taková prohlášení politických přestavitelů podle Dekoje nejen poškozují důstojnost a profesní čest jednotlivých redaktorů, ale bezprostředně ohrožují nezávislost a důvěryhodnost televize veřejné služby, kterou je generální ředitel povinen hájit.

Redaktoři veřejnoprávní televize "o intervencích z politických kruhů začínají hovořit veřejně, protože vedení České televize, zejména její generální ředitel, z nepochopitelných důvodů mlčí", uvedl Dekoj.

Janečka proto vyzývá, aby žádal po Topolánkovi, Dalíkovi a Čunkovi veřejnou omluvu tak, "jak by to ve standardní demokracii udělal ředitel každé instituce placené občany". Pokud by se tak nestalo, požadují odboráři, aby Janeček na Topolánka, Dalíka a Čunka podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu pomluvy.

Výroky Topolánka na adresu reportérů České televize uveřejnil v srpnu deník Právo, Dalík je pronesl v srpnu v Rádiu Impuls, připomněl Dekoj. Výroky Čunka o kupování informací zveřejnilo dnešní Právo.

Na neobjektivitu zpravodajství České televize v případu Jiřího Čunka si naopak na internetu stěžuje ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Nelíbí se mu, že v dnešním ranním vysílání ČT o nedělním rozhodnutí zlínského výboru KDU-ČSL, který Čunkovi jako předsedovi strany vyjádřil podporu, se o něm mluvilo jako o jednom ze straníků, kteří "Čunkovi ukázali záda".

Kalousek podotýká, že učinil jen dva obecné komentáře k čerpání sociálních dávek, k nimž vždy dodal, že neví, jak to bylo v konkrétním případě Jiřího Čunka. Kalousek proto dopisem generálnímu řediteli ČT Janečkovi bude žádat omluvu a nápravu podle tiskového zákona.

"Je zřejmé, že v rozporu se svým veřejnoprávním posláním (ČT) píše vlastní akční příběh podle svého scénáře," tvrdí také Kalousek. "Odmítám v tomto scénáři hrát předurčenou úlohu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK