Akcie na pražské burze opět klesly

05.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze zahájily týden oslabením. Se ztrátou tak uzavřely již čtvrtý obchodní den z posledních pěti. O prodloužení neúspěšného vývoje se zasloužily poklesy akcií bank, ke kterým se přidaly společnosti Philip Morris a Telefónica O2. Hlavní index PX odepsal 1,03 procenta na 1888,6 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Tuzemský trh podle obchodníků nenašel sílu vzepřít se vývoji na světových burzách, na které se vrátily obavy z úvěrové krize a dopadů problémových amerických hypoték. V důsledku ztrátových investic musel odstoupit šéf největší bankovní skupiny v USA Citigroup.

"Krize bankovního sektoru zřejmě ještě nějakou chvíli potrvá, zprávy ohledně dalších odpisů v souvislosti s hypotečním trhem přibývají a následují je personální změny ve vedení největších bank," uvedla analytička firmy Atlantik FT Tereza Jalůvková.

Finanční potíže se sice přímo netýkají bank s akciemi na českém trhu, ale negativní nálada se kvůli provázanosti kapitálových trhů přenesla i na ně. Cena akcií Erste Bank tak klesla o 2,13 procenta na 1423 korun a Komerční banky o 1,25 procenta na 4175 korun.

Silných 4,84 procenta na 9110 korun odepsaly velmi málo obchodované akcie cigaretové firmy Philip Morris. Nedařilo se také akciím operátora Telefónika O2, jež zastavily takřka dvoutýdenní vzestup a pohoršily si o 2,46 procenta na 574 korun.

Akcie farmaceutické společnosti Zentiva stagnovaly na ceně 1004 korun. Zentiva zveřejnila výsledky za tři čtvrtletí, kterými potvrdila výrazný propad v ziskovosti. Zentivě klesl čistý zisk meziročně o 31,4 procenta na 1,06 miliardy Kč. Zentiva před tímto zhoršením zisku varovala již minulý týden a akcie na to tehdy reagovaly prudkým oslabením.

Proti směru trhu se nejvýrazněji postavily akcie energetické skupiny ČEZ, které se zhodnotily o 0,73 procenta na nový rekord 1385 korun. Celkové obchody s akciemi se vrátily pod letošní průměr na 3,1 miliardy korun z pátečního objemu 4,6 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,116 miliardy Kč

- dluhopisy 0,944 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 4,1 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK