Mzdy v ČSA porostou zřejmě o inflaci

05.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Růst mezd v Českých aeroliniích bude příští rok zřejmě kopírovat inflaci. S vedením firmy se na tom dohodlo již sedm z devíti odborových centrál, které v ČSA působí. ČTK to řekl důvěryhodný zdroj. Kolektivní smlouvu zatím nepodepsali piloti a letečtí mechanici, kteří podle dostupných zpráv žádají dvouciferný růst během tří let.

Z uzavřených kolektivních smluv také vyplývá, že růst může být vyšší, pokud se firmě bude ekonomicky dařit. "Všechno, co je nad inflaci, bude závislé na ekonomické úspěšnosti firmy," řekl ČTK zdroj. Dosud měli zaměstnanci zaručený v průměru osmiprocentní růst, což pro firmu představovalo každoroční růst mzdových nákladů o více než 300 milionů korun.

Průměrný plat v ČSA je 45.000 korun, výrazně průměr zvyšují piloti, kteří měsíčně berou 190.000 až 200.000 korun. Podle zdroje ČTK bude kolektivní dohoda platit pro všechny zaměstnance, i když se s vedením nedohodnou. Firma zaměstnává zhruba 4500 lidí.

Prezident firmy Radomír Lašák informace ČTK nechtěl komentovat. "Nemohu to potvrdit ani vyvrátit," řekl na dotaz ČTK a poukázal na dohodu s odbory, že žádná ze stran nebude průběh jednání zveřejňovat. Lašák věří, že kolektivní vyjednávání skončí do konce roku. "Nemám důvod si myslet, že se nedohodneme," dodal.

Každoroční růst mezd představuje pro firmu závažný problém. Během uplynulých tří let musela společnost, i přes výraznou ztrátu, navýšit výdaje na mzdy každý rok o více než 300 milionů korun. Růst výdajů sice zbrzdilo propouštění v roce 2006; naopak od ledna platný nový zákoník práce znamenal náklady navíc ve výši 180 milionů korun.

Firmě však zřejmě pomůže vládní reforma veřejných financí, která zavádí stropy na sociální pojištění. "Co nám stát vzal novým zákoníkem práce, teď nám vrátí tím zastropováním," řekl Lašák, jehož cílem je, aby mzdové náklady rostly příští rok maximálně o 100 milionů korun.

ČSA hospodaří již několik let se stamilionovou ztrátou. Za rok 2006 ztráta činila téměř 400 milionů korun. Lašák, který se stal prezidentem v lednu 2006 po Jaroslavu Tvrdíkovi, se snaží firmu dostat zpět do černých čísel. To se firmě poprvé povedlo za sedm měsíců letošního roku, výsledky za tři čtvrtletí chce vedení ČSA zveřejnit v úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK