HN: Čepro zdražuje obchodníkům pohonné hmoty

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Státní podnik Čepro, který má zhruba čtvrtinový podíl na velkoobchodu s benzínem a naftou v ČR, v pondělí zvedl ceny svým odběratelům a zároveň jim snížil dodávky. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny s tím, že napětí na trhu by se tak mohlo projevit na cenách u čerpacích stanic, a to zvláště v případě nafty.

Šéf Čepra Pavel Švarc zdůvodňuje cenový skok dramatickým poklesem zásob a drahým dovozem. "Naše marže se nemění, ale prodražuje se nám dovoz ze zemí, jako je Bělorusko nebo Německo," uvedl Švarc.

Odběratelé budou od Čepra kupovat v příštích dnech litr nafty i benzínu skoro o tři koruny dráž než před týdnem. Většina z nich navíc dostane jen zlomek požadovaného množství, poznamenávají HN. Obchodníci nyní podle listu kupují naftu od Čepra za více než 32 Kč/l, benzín pak o něco levněji. "Prakticky to znamená, že budeme muset dodávat čerpacím stanicím za mnohem nižší cenu, než jsme nakoupili," cituje deník šéfku nejmenované firmy, která palivo od Čepra odebírá.

Dodávky paliv odběratelům přitom krátí i všichni ostatní distributoři pohonných hmot, včetně největšího z nich, Unipetrolu, napsaly HN.

Nedostatek benzínu a nafty v Česku má na svědomí nedávná odstávka litvínovské rafinérie České rafinérské. Ta o víkendu obnovila po osmi týdnech provoz, výroba tu ale zatím dosahuje zlomku obvyklé denní produkce. Napětí na domácím trhu podle HN také zvyšuje stále rostoucí cena paliv na evropské burze.

Cena nafty u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu podle údajů společnosti CCS zvedla o 15 haléřů na 29,76 korun za litr; nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil jen mírně na 29,99 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK