Americké akcie v pondělí oslabily, stáhla je emise Citigroup

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu týdne snižovaly a dolů je stáhla především emise Citigroup. Banka totiž oznámila, že bude muset zřejmě odepsat ztrátové investice až za 11 miliard dolarů, což překonalo veškerá očekávání analytiků. Na devizovém trhu zpevňoval kurz jenu, který těžil z rostoucí averze k riziku.

Dow Jonesův index oslabil o 51,70 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 0,38 procenta na 13.543,40 bodu. Širší index S&P 500 si odepsal 0,5 procenta na 1502,17 bodu, a podobně index Nasdaq Composite klesl o 0,54 procenta na 2795,18 bodu.

Citigroup už ve třetím čtvrtletí musela odepsat ztrátové investice za 6,5 miliardy dolarů, na trhu se ale spekulovalo, že banka zatím všechny ztráty nepřiznala. Část analytiků odhadovala, že další ztráty by mohly činit čtyři miliardy dolarů, skutečnost tedy domněnky výrazně překonala.

Oznámení největší americké banky mělo negativní dopady na další bankovní domy, jejichž akcie většinou prudce oslabily. Akcie Citigroup jsou nyní nejlevnější za téměř pět let a jejich pád nezastavil ani odchod šéfa banky Charlese Prince. Investoři mají obavy, že dopady úvěrové krize by mohly být výraznější, než se předpokládalo.

Ratingové agentury po překvapivém oznámení o vysokých odpisech začaly hromadně snižovat úvěrový rating Citigroup a nevyloučily, že další snížení ještě přijde. Banka už má nižší rating od Moody's Investors Service a Fitch Ratings, Standard & Poor's podobný krok zatím zvažuje.

"Jestliže Citigroup oznámí další odpisy, ovlivní to i další banky," řekl makléř společnosti Wedbush Morgan Michael James. Akcie Bank of America si odepsaly 1,5 procenta, Goldman Sachs 4,9 procenta, stejně jako Citigroup, a Merrill Lynch zhruba 2,4 procenta.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz japonského jenu, převážně díky odklonu investorů od rizikovějších transakcí. Spekulanti opouštěli takzvané "carry trades", což jsou transakce, při nichž se využívá vysokých rozdílů v úrokových sazbách. Tyto transakce financuje japonský jen a několik dalších měn, s nimiž jsou spojeny nízké sazby.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru pohyboval kolem 114,52 JPY, a zpevnil tak z předchozích 114,79 JPY, kde byl v pátek. Na paritě s eurem měna zpevnila na 165,73 ze 166,65 JPY, a podobně dolar k euru vystoupili na 1,4469 z předchozího kurzu 1,4517 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK