Japonské akcie v úterý oslabily, jen klesl

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes již druhý den za sebou oslabily a skončily na nejnižší hodnotě za sedm týdnů. Trhy stáhly dolů hlavně bankovní a technologické společnosti, v čele se Softbank. Obchodníci se nechtějí pouštět do nových obchodů kvůli obavám o dopad úvěrové krize na ekonomiku a hospodaření firem. Index Nikkei v závěru obchodování klesl o 19,29 bodu, tedy 0,1 procenta, a uzavřel na 16.249,63 bodu.

Analytici upozorňují, že vývoj na trhu, hlavně chuť zahraničních investorů k nákupům akcií, by mohly negativně ovlivnit i současné politické zmatky. Šéf největší japonské opoziční strany nabídl svoji rezignaci, protože jeho strana odmítla myšlenku velké koalice s vládnoucím blokem. Strana se tak ocitla v krizi. Vliv na vývoj ekonomiky země by však tato událost mít neměla.

Japonský jen dnes oslaboval, protože některé asijské akciové trhy začaly oživovat a obchodníci tak neměli zájem uzavírat nové sázky na růst jenu. Ztráty jenu však byly mírné, protože na trhu přetrvávají názory, že kvůli možným dalším ztrátám finančních institucí by mohla mezi investory opět vzrůst nechuť k riziku, a tím by se opět zvýšil zájem o jen.

V závěru obchodování jen vůči dolaru oslabil na 114,70 JPY z pondělních newyorských 114,50 JPY. Vůči euru jen klesl o 0,44 procenta na 166,24 JPY. Euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,4491 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK