Akcie portálu Alibaba debutovaly na burze růstem o 170 procent

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 6. listopadu (ČTK) - Na burze v Hongkongu se dnes začaly obchodovat akcie čínského portálu Alibaba.com a hned v úvodu se vydaly prudce vzhůru. Kurz během dne zpevnil až o 170 procent díky zájmu investorů o podíl na rychle rostoucím internetovém obchodě. Alibaba získala primárním úpisem akcií 1,49 miliardy dolarů (asi 27,7 miliardy Kč).

Strmý růst kurzu svědčí o trvalém zájmu o akcie čínských firem, které začaly silně růst zhruba před dvěma lety. Akcie Alibaby se setkaly se značným zájmem ještě před vstupem na burzu a řada nových majitelů nezískala ani tolik akcií, kolik původně zamýšlela.

Akcie portálu v růstu nezastavil ani pondělní výprodej na burze v Hongkongu, který byl reakcí na laxní přístup čínské vlády umožnit drobným investorům přímý přístup na burzu ostrovního města. Část analytiků tvrdí, že akcie Alibaby jsou příliš drahé, přiznávají však, že o technologické tituly je teď obecně vyšší zájem.

"Pomohl současný růst technologických akcií ve Spojených státech. Akcie Baidu se dostaly nad 400 dolarů a Google se drží nad 700 dolary," podotkl ředitel výzkumu ve společnosti Phillip Securities Louis Wong k růstu těchto internetových titulů.

Zakladatel portálu Jack Ma ale považuje cenu akcií za rozumnou. "Říkal jsem to před dvěma týdny a dnešní růst mně dává za pravdu," řekl Ma. Podnik před dvěma týdny stanovil prodejní cenu akcií. Podle části analytiků cena odpovídá zájmu, který byl až stokrát vyšší, než kolik akcií Alibaba v aukci nabízela.

Akcie Alibaby uzavřely první část obchodování růstem o téměř 165 procent na 35,75 hongkongského dolaru (HKD), takže tržní kapitalizace firmy vystoupila na 23,2 miliardy amerických dolarů (asi 432 miliard Kč). Mezi globálními internetovými podniky tak Alibabě patří páté místo. Pokud by se nebralo v úvahu Japonsko, je Alibaba největším internetovým portálem v Asii.

Akcie společnosti Alibaba, kde je hlavním investorem americká společnost Yahoo!, během debutu vystoupily na 36,05 HKD, i když zahajovací cena činila jen 13,50 HKD. Firma před uvedením akcií na trh předpokládala, že bude cenné papíry prodávat za 12 až 13,50 HKD, avšak díky silnému zájmu se mohla rozhodnout pro cenu na horní hranici pásma.

"Vzhledem k tomu, že Čína je tak velkou a roztříštěnou ekonomikou, je tam internet velmi atraktivním nástrojem," vysvětlil šéf výzkumu ve společnosti Mirae Asset Global Investments Robert James Horrocks. Internet v Číně používá více než 162 milionů lidí, což z ní činí druhý největší internetový trh na světě. První jsou Spojené státy.

Někteří analytici se obávali, že pondělní pád akcií v Hongkongu bude mít na dnešní debut Alibaby nepříznivý vliv. Index hongkongské burzy totiž v pondělí klesl o pět procent, což byl nejvýraznější propad od teroristických útoků na Spojené státy v roce 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK