KB zvýšila podle odhadů čistý zisk až na 7,8 miliardy

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Komerční banka za tři čtvrtletí letošního roku podle odhadů analytiků zvýšila čistý zisk na 7,6 až 7,8 miliardy korun. Loni ve stejném období banka vykázala čistý zisk 6,8 miliardy korun. Výsledky banka oznámí ve čtvrtek.

S čistým konsolidovaným ziskem 7,8 miliardy korun počítají analytici společností Atlantik FT a Cyrrus. Analytici České spořitelny odhadují čistý zisk Komerční banky na 7,6 miliardy korun.

K růstu zisku přispěl podle odhadů hlavně růst poskytnutých úvěrů a konsolidace stavební spořitelny Modrá pyramida na konci loňského roku. "Větší důraz banky na hypoteční úvěry by měl kompenzovat mírný pokles tempa růstu u úvěrů malým a středním podnikům," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Růst hypotéky by se podle něj měl udržet nad 30procentní hranicí.

Čistý úrokový výnos podle odhadů bance stoupl o přibližně 14 procent na 13,5 miliardy korun. Příjmy z poplatků a provizí se zvýšily o necelých sedm procent na 6,8 miliardy korun. "U příjmů z výnosů a poplatků pravděpodobně ve třetím kvartále proti sobě působily dvě skutečnosti: ta pozitivní a silnější je spojena s nárůstem platebních transakcí a poskytnutých úvěrů a především s vlivem konsolidace Modré Pyramidy. Nárůst bude mírně brzděn marketingovými akcemi souvisejícími s akvizicemi nových klientů," odhadl Hatlapatka.

Největší tuzemská banka ČSOB zveřejní hospodářské výsledky za tři čtvrtletí v pátek 9. listopadu. Česká spořitelna za tři čtvrtletí letošního roku vykázala čistý konsolidovaný zisk 8,12 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK