Koruna posunula rekord k dolaru na 18,53 Kč/USD

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Koruna posílila k dolaru na nový rekord 18,53 Kč/USD, kde stála před 10:30. Důvodem byl propad americké měny na světových trzích. Vůči euru česká měna zpevnila mírně na 26,91 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Zprávy z amerického bankovního sektoru významně zasáhly názory investorů na další vývoj ekonomiky USA a na americká aktiva, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Dnes se kurz americké měny k euru dostal až na 1,4532 USD/EUR, čímž posunul dosavadní nejslabší hodnotu, dodal.

Slábnoucí dolar vytváří podle Vlka podmínky pro posilování měn ve střední Evropě. Koruna z tohoto vývoje ale zatím těží minimálně. Dokud bude současná negativní nálada tlačit dolar dolů, má prý koruna a okolní měny šanci na další mírné zisky. Změnu u kurzu euro - dolar asi nepřinesou ani dnešní makroekonomická data, která nejsou příliš významná, odhadl.

Slabý dolar je pro českou ekonomiku spíše přínosem. Padající americká měna pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Lidé také potřebují méně peněz na koupi počítačů, notebooků, fotoaparátů a další elektroniky z Asie nebo USA. Horší je však situace pro české vývozce, kteří prodávají za dolary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK