Výrobní ceny v EU v září vzrostly o 0,4 procenta

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. listopadu (ČTK) - Výrobní ceny v zemích Evropské unie v září vzrostly o 0,4 procenta, což je výrazné zrychlení tempa proti srpnu, kdy růst činil pouze 0,1 procenta. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. V zemích eurozóny ceny výrobců vzrostly stejně, tedy o 0,4 procenta proti růstu o 0,1 procenta v srpnu.

Mírný růst cen zůstává v České republice, kde výrobci zdražili jen o 0,1 procenta. V srpnu se ale ceny o 0,1 procenta snížily. Citelný růst hladiny výrobních cen je však patrný na Slovensku, kde ceny vzrostly o 0,5 procenta po srpnovém poklesu o 0,2 procenta.

V meziročním srovnání výrobní ceny v EU i v eurozóně v září vzrostly o 2,7 procenta. Cenová hladina se tak nyní zvyšuje mnohem rychleji než v srpnu, kdy byla roční inflace výrobních cen v eurozóně na 1,8 procenta a v celé EU na 1,6 procenta.

V České republice výrobní ceny meziročně vzrostly o čtyři procenta ve srovnání s růstem 3,7 procenta v srpnu. Na Slovensku se výrobní inflace v září meziročně zvýšila na 1,6 z předchozích 0,4 procenta.

Z členských zemí, kde už jsou zářijová data k dispozici, se výrobní ceny proti srpnu nejvíce zvýšily v Dánsku (+1,7 procenta), Litvě (+1,2), Řecku (+1,1) a ve Slovinsku (+1,1). Klesly pouze v Lucembursku (-0,9 procenta) a v Portugalsku (-0,5 procenta).

Meziročně se ceny výrobců nejvíce zvýšily v Litvě (+9,8 procenta), v Bulharsku (+9,0 procenta) a ve Slovinsku (+5,7 procenta). Jediný meziroční pokles výrobních cen v EU registruje Dánsko (-1,0 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK