Absurditou roku je povinnost nahlásit stánek na výstavě

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Chce-li podnikatel vyjet na výstavu, prodejní prezentaci nebo pouť a postavit tam stánek, musí nahlásit tři dny dopředu svůj záměr živnostenskému úřadu v místě, kde je umístěna jeho trvalá provozovna. Tato povinnost vyhrála s 24 procenty hlasů soutěž Absurdita roku, kterou navrhli čeští podnikatelé v rámci soutěží Firma roku a Živnostník roku. Výsledky dnes na happeningu oznámil šéfredaktor Hospodářských novin Petr Šimůnek.

"Je třeba tepat do státní správy," komentoval vyhlášení výsledků ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Doplnil, že povinnost nahlásit stánek na výstavě ruší novela živnostenského zákona, kterou před několika týdny schválila vláda. Údaje shromážděné ministerstvy dokládají, že zákony a vyhlášky nařizují podnikatelům 2168 administrativních povinností, jež je ročně zatěžují částkou více než 86 miliardy korun. "Do roku 2010 chceme administrativu podnikatelů snížit o 25 procent," podotkl Říman.

Na druhém místě soutěže se ve veřejném hlasování umístil s 21 procenty převod nemovitostí, za který podnikatel neplatí nejen daň, ale i znalecký posudek. Třetí místo s 20 procenty patří odměnám za notářské služby, jejich výše se určuje podle základního kapitálu společnosti.

Cílem této doprovodné akce letošních soutěží PX Firma roku a Makro Živnostník roku je nejen upozornit na vysokou administrativní zátěž podnikatelů a živnostníků, ale také přispět k jejímu snížení. "Velké množství potvrzení, výkazů a hlášení, které malí a střední podnikatelé musejí zpracovávat a o jejichž účelovosti a potřebnosti lze vážně pochybovat, je zatěžuje nejen časově, ale hlavně finančně," uvedla generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.

Manažerka soutěží Firma roku a Živnostník roku Soňa Kotrbová míní, že prostor pro snižování administrativní zátěže spočívá především ve změně způsobu předávání informací, v rušení nadbytečných informačních povinností, snižování počtu dotčených skupin podnikatelů či snížení frekvence zasílání těchto informací.

Nominace na Absurditu roku:

- Stánek na výstavě - Chce-li podnikatel vyjet na výstavu, prodejní prezentaci nebo pouť, musí nahlásit tři dny dopředu svůj záměr živnostenskému úřadu v místě, kde je umístěna jeho trvalá provozovna. Vlastně by měl oznámit rovněž ukončení cesty, a tím i dočasné provozovny. Není až tak překvapivé, že se tato povinnost příliš nedodržuje a živnostenské úřady nejsou ve výkladu a shromažďování těchto informací jednotné.

- Převod nemovitostí - Poplatník předkládá správci daně z převodu nemovitosti: daňové přiznání, ověřenou kopii listiny, která je titulem pro změnu vlastnického práva, a také znalecký posudek o ceně nemovitosti. Podnikatel tak neplatí pouze daň z převodu nemovitosti, ale aby úřadům dokázal, že zaplatí správnou výši daně, musí si nechat vyhotovit na vlastní náklady znalecký posudek.

- Odměny za notářské služby - Založení, zrušení nebo změna právní formy obchodní společnosti nebo družstva, ale i osvědčení o těchto právních skutečnostech musí být provedeno prostřednictvím notáře. Tento způsob povinnosti nemá při existenci vlastních právníků opodstatnění. Absurdní je podle organizátorů soutěže zejména způsob výpočtu odměny pro notáře. Podle vyhlášky je zde rozhodující základní kapitál, nikoli tedy například počet stran, a s tím spojený skutečný výkon nebo čas strávený touto prací. Společnost s vyšším kapitálem tedy zaplatí více, i když je ostatní text smlouvy naprosto shodný.

- Cizinci na služební cestě - V případě, že podnikatel zaměstnává pracovníka, který není občanem České republiky, musí oznámit úřadu práce, že tento zaměstnanec odjel na pracovní cestu, pokud tato cesta trvá v rozsahu sedmi až 30 kalendářních dnů.

- Evidence kontrol - Zákon ukládá povinnost každému podnikateli vést evidenci o kontrolách, které se uskutečnily v jeho provozovně na zdravotní nezávadnost a jakost. Absurdní je na tom zejména duplicita činnosti podnikatele a kontrolních úřadů.

- Doklady v provozovně - Povinnost zajistit, aby v provozovně, ve které se prodává zboží nebo poskytuje služba, byly kontrolnímu orgánu k dispozici doklady prokazující způsob nabytí prodávaného zboží nebo materiálu používaného k poskytování služeb. Problém vzniká při prodeji zboží na různých místech.

- Volné pracovní místo - V případě, že se vytvořilo či uvolnilo pracovní místo, je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost oznámit do deseti dnů úřadu práce, a to včetně charakteristiky volného místa. Neprodleně pak musí podnikatel oznámit také obsazení tohoto místa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK