Google vstoupil na trh s mobily softwarem Android

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. listopadu (ČTK) - Nejpoužívanější internetový vyhledávač Google zpřístupní svůj software, který má umožnit pracovat s internetem v mobilním telefonu stejně hladce jako na počítačích. V pondělí to oznámil šéf společnosti Eric Schmidt, podle něhož však Google nemá zatím v plánu sám mobily vyrábět.

O vstupu internetového giganta na trh s mobilními telefony se spekuluje již dlouho. Google příští týden zpřístupní zdarma svůj software nazvaný Android, který budou moci nezávislí programátoři dále rozvíjet. Telefony založené na tomto softwaru se mají objevit během příštího roku.

Například německá společnost T-Mobile začne prodávat telefony s googleovským softwarem příští rok. Také Teléfonica uvedla, že spolupracuje s výrobci telefonů na mobilech s tímto softwarem.

Nicméně Google uvedl, že zatím nemá v plánu vyrábět vlastní mobilní telefony, jak se o tom v poslední době mluvilo. Namísto toho uzavřel dohody s 33 společnostmi, včetně Motoroly či Samsungu. Doufáme, že Android bude základem tisíce různých telefonů, řekl v pondělí Schmidt.

Android je založen na technologii Linux, která umožňuje tvůrcům softwaru i výrobcům hardwaru si ji zdarma přizpůsobovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK