MPSV: Domácnostem v pololetí stouply příjmy reálně o 5,7 pct

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Tuzemské domácnosti měly v letošním prvním pololetí větší příjmy než před rokem. Běžné příjmy podle statistiky národních účtů stouply meziročně o 7,8 procenta, což představuje reálný nárůst o 5,7 procenta. Podílela se na tom výrazně nižší inflace než ve stejném období loni, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí v materiálu, který ve středu projedná vláda.

Běžné příjmy domácností dosáhly podle MPSV za pololetí 1,27 bilionu korun a meziročně se zvýšily o 92,1 miliardy korun. Meziroční vzestup kupní síly domácností se projevil jak na makroekonomické úrovni, tak u všech skupin domácností statistiky rodinných účtů.

Makroekonomické zhodnocení vývoje peněžních příjmů, výdajů a úspor domácností vychází z dat statistiky národních účtů Českého statistického úřadu, České národní banky, Asociace fondů a asset managementu a Asociace pro kapitálový trh. K analýze sociálních příjmů MPSV využívá především vlastní databázi, údaje ČSÚ, České správy sociálního zabezpečení, centrální banky a ministerstva financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK