Bolestmi zad trpí v EU až čtvrtina zaměstnanců

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Bolestmi zad trpí v EU čtvrtina pracovníků, pětinu trápí bolesti svalů na rukou či nohou a stejný počet si stěžuje na celkovou fyzickou únavou. Příčinou jsou nevhodné pracovní podmínky. Většina firem si ale stále neuvědomuje zodpovědnost za zdravé pracovní podmínky svých zaměstnanců, řekl dnes ČTK hlavní hygienik ČR Michael Vít. Odškodnění jsou v Česku ve srovnání s EU relativně nízká. Ke změně mohou přinutit firmy i zaměstnance podle Víta pouze ekonomické tlaky.

"Polovinu nemocí z povolání tvoří v Česku poruchy svalového a kosterního aparátu, což představuje 29 milionů, tedy třetinu všech prostonaných dní. Pro podniky i zaměstnance to znamená velké finanční ztráty a pro zdravotnictví velké výdaje," uvedl Vít.

Podle Pavla Urbana ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) stoupl v Česku od roku 1994 do roku 2006 počet hlášených nemocí svalového a kosterního aparátu z pracovního poškození o třetinu. Podíl žen stoupl z 20 na 40 procent. Nejvíce případů tradičně má Moravskoslezský kraj.

Urban připomněl, že těmto poruchám se dá předcházet. Na www.szu.cz v sekci centrum pracovního lékařství si podniky mohou stáhnout takzvané ergonomické checklisty. Když je vyplní, zjistí konkrétní rizika pro zdraví svých pracovníků. Současně dostanou od odborníků návod, jak tato rizika odstranit a do budoucna jim předcházet.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt doplnil, že firmy se dozvědí i to, jak vyhledávat lidi, kteří mohou být nebo už jsou zdravotním prostředím poškozeni. "Samozřejmě že zaměstnavatelé se na to mohou dívat jako na další obtěžování, které stojí náklady, ale celkově se jim to určitě vyplatí," řekl ČTK mluvčí.

Pokud lidé pracují ve zdravém prostředí a zaměstnavatel dělá preventivní úkony, aby zátěž lidí prostředím klesala, šetří na tom obě strany: lidé jsou méně nemocní a firma jim nemusí platit náhrady za poškození zdraví, vysvětlil. Firmy musejí být podle Cikrta připraveny i na opačný problém, lidé zatajují zdravotní poškození z obav, aby nepřišli o místo. Tady je podle mluvčího důležitý přístup firem, měly by si uvědomit spoluzodpovědnost za zdraví pracovníků a připravit pro ně vhodné programy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK