Odborníci: Menší podniky zaostávají ve vzdělávání zaměstnanců

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Malí a střední podnikatelé zaostávají v podpoře vzdělávání svých zaměstnanců. Zatímco u velkých společností si dále prohlubuje znalosti zhruba 60 procent pracovníků, u malých a středních firem je to jen zhruba každý pátý zaměstnanec. Možností, jak situaci zlepšit, jsou i dotace z evropských fondů, uvedli odborníci na dnešní prezentaci nového projektu na podporu podnikatelů ROZAM.

Další vzdělávání zaměstnanců není obecně pro tuzemské podniky prioritou a nejhorší situace je právě ve skupině malých a středních podnikatelů, uvedl projektový manažer Svazu průmyslu a obchodu Ivan Paul. Majitelům firem vedle dodatečných nákladů vadí například absence svých, někdy klíčových zaměstnanců. "Určitě ale nastává posun k lepšímu," mínil Paul.

Nesouhlasí přitom s tím, že překážkou by byla nedostatečná nabídka vzdělávacích možností. Samotný svaz prý nabízí řadu akcí i zdarma. Nyní se také rozbíhá zmíněný ROZAM, což je zkratka ze slov rozvoj zaměstnanců, projekt ministerstva práce a sociálních věcí.

ROZAM je příkladem čerpání peněz z evropských fondů. V novém programovém období 2007 až 2013, pro které se většina operačních programů teprve připravuje, může Česko z evropských peněz čerpat na vzdělávání přes 100 miliard korun. Malí podnikatelé ale při získávání peněz bývají v nevýhodě. "Zatímco velké podniky jsou schopné připravit své vlastní projekty, pro malé a střední podniky je to takřka nemožné," upozornil ředitel pro rozvoj firmy Sodexho Pass ČR Karel Pelán.

ROZAM je pro podniky s méně než 250 zaměstnanci a ročními tržbami nejvýše 50 milionů eur, tedy asi 1,35 miliardy korun. Zdrojem dotací je Evropský sociální fond podporovaný státním rozpočtem. Pro pilotní projekt byly vybrány kraje Ústecký, Zlínský a Vysočina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK