Gazprom zřejmě odloží výstavbu plynovodu Nord Stream

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 6. listopadu (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom zřejmě bude muset o několik měsíců odložit zahájení výstavby plynovodu Nord Stream do západní Evropy. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ruských médií Gazprom zatím nemá souhlas k výstavbě od všech zemí, přes které má plynovod vést.

Ruská tisková agentura Interfax citovala technického ředitele projektu Nord Stream Sergeje Serdjukova, podle něhož se výstavba podmořského plynovodu opozdí o šest měsíců. To znamená, že stavět by se začalo zřejmě v červenci 2009. První plyn by měl proudit od konce listopadu 2010, což proti původním plánům znamená zpoždění o dva měsíce.

Serdjukov řekl, že projektu Nord Stream zatím nedaly zelenou některé země v Pobaltí, žádnou z nich ale konkrétně nejmenoval. Plynovodem by se měl ruský plyn dostávat pod hladinou moře do Německa, kde chce Gazprom postavit přijímací stanici a z ní dodávat plyn do ostatních evropských zemí. Německé úřady prý ale s povolením zatím váhají.

Součástí projektu Nord Stream jsou vedle Gazpromu také německé koncerny BASF a E.ON. O zapojení do skupiny ale vede jednání i nizozemská společnost Gasunie.

Gazprom sdělil, že problémy s německými úřady se objevily patrně kvůli postoji Evropské unie. Ta zvažuje, zda má velkým dodavatelům energie povolit, aby měli kontrolu nad distribučními společnostmi v EU. Další země - jako Polsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko nebo Švédsko - ale zdůrazňují také ekologické dopady projektu.

Evropská unie už několikrát uvedla, že členské země by neměly být závislé na jednom dominantním zdroji energie. Debata na toto téma se prohloubila asi před dvěma lety, kdy kvůli sporu mezi Ruskem a jeho sousedy se některé země ocitly bez dodávek plynu. Rusko už se v minulosti přelo o ceny plynu i ropy s Ukrajinou a Běloruskem.

Právě Polsko nedává projektu velké naděje. "Ten projekt nebyl dobře připraven," řekl na dnešní tiskové konferenci kandidát na premiéra Donald Tusk. Německo a Rusko podle něj možná brzy upustí od plánu vést plynovod pod mořem.

"Doufám a už i slyším určité signály, že v nejbližší budoucnosti sponzoři projektu budou připraveni plány vážně upravit," dodal bez bližších podrobností politik. Plánovaný plynovod by minul území Polska, z čehož mají Poláci obavy. Mají strach, že Moskva by jednoho dne mohla přestat do Polska plyn dodávat, zatímco do západní Evropy by proudil dál.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK