ŘSD zahájilo výstavbu posledního úseku dálnice D8

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Opárno (Litoměřicko) 6. listopadu (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo výstavbu posledního, kontroverzního úseku dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi na Ústecku. Úsek v délce 16,4 kilometru bude stát 8,95 miliardy korun bez DPH a má být hotov do konce roku 2010. Povede přes Chráněnou krajinou oblast České středohoří, a proto byla stavba kvůli protestům ekologů opakovaně odkládána. Stavbaři předpokládají, že do ekologických opatření investují další miliardu korun.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc při zahájení uvedl, že kraj čekal na stavbu úseku deset let. "Není rozdíl mezi variantou s delším tunelem, která by byla o dvě miliardy dražší, a tou současnou," řekl. V úseku budou stát tři mimoúrovňové křižovatky, dva tunely a 29 mostů. Největší tunel Radejčín bude dlouhý 620 metrů, další tunel Prackovice bude mít délku 270 metrů.

Podle ředitele ŘSD Alfréda Brunclíka je technické řešení tahu D8 unikát. "Obdobný průchod dálnice jako v případě Krušných hor a Českého středohoří zatím v České republice nemáme," uvedl Brunclík. Úsek navazuje na již fungující dálnici mezi Prahou a Lovosicemi a na druhé straně končí na také provozovaném úseku z Řehlovic na státní hranice.

Dostavba odlehčí především obyvatelům obcí ležících na trase současné silnice z Lovosic na Teplice. Také významně napomůže dopravě v krajském městě. Ještě letos zahájí stavbaři práci na mostech Opárno a Dobkovičky, na které je již vydané stavební povolení a jejichž stavba bude trvat nejdéle. Stavební řízení na další úseky pokračují. Do konce roku by se měla také zahájit výstavba tunelu Prackovice. V příštím roce se začne se stavbou mostu Vchynice, tunelu Radejčín a následně celé trasy mezi Lovosicemi a Řehlovicemi.

Poslední nedostavěný úsek dálnice D8 vybuduje konsorcium firem pod vedením společnosti Stavby silnic a železnic (SSŽ). Vedle SSŽ se na stavbě bude podílet také Metrostav, SMP a Berger Bohemia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK