Pojišťovny nezaznamenaly v létě velký růst škod turistů v cizině

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Pojišťovny nezaznamenaly v letní turistické sezoně velký nárůst škod českých turistů v zahraničí. Mírně se snížil počet onemocnění, počet úrazů zůstal na loňské úrovni, vzrostl však počet úmrtí. Opět se stala řada nehod kvůli únavě řidičů při dlouhých cestách, Čechům se nevyhýbala neštěstí ani v exotických zemích. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami.

Česká pojišťovna měla nahlášeno v letošní sezoně více než 4100 pojistných událostí, což je zhruba o 200 méně než v roce 2006. Počet úrazů zůstal stabilní za hranicí 550, klesl však počet onemocnění. "ČP ale bohužel zaznamenala větší počet úmrtí, a rok od roku se také častěji objevují náhlá úmrtí na pláži nebo při plavání, případně po vystoupení z vody," řekl mluvčí ČP Václav Bálek.

Kooperativa evidovala od začátku roku 5200 škod, po tisícovce jich bylo v červenci i v srpnu. Ve srovnání s předchozím rokem jde o desetiprocentní nárůst, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Z nahlášených pojistných událostí tvořily dvě třetiny onemocnění a třetina úrazy, úmrtí registrovala Kooperativa deset. "Nemocí bylo trochu méně, naopak úrazů více," souhlasil Vích.

ČSOB Pojišťovna v letošní sezoně v červnu až v září řešila zhruba dva tisíce případů vztahujících se k cestovnímu pojištění. Počet případů byl podle mluvčí Jitky Polívkové srovnatelný s loňským rokem. "Stírá se rozdíl mezi letní a zimní sezonou, v důsledku toho, že lidé dost cestují i mimo sezonu," upozornila na rýsující se trend.

Těžší úrazy se stávaly podle Bálka proto, že lidé přeceňovali své možnosti a nerespektovali aktuální zdravotního stav a věk. To byly i jedny z hlavních příčin utonutí mnoha lidí, které během provozování vodního sportu postihla srdeční slabost, infarkt, případně mozková příhoda.

"Registrujeme také více hospitalizací velmi malých dětí, narozených v letech 2002 až 2007," poznamenala vrchní disponentka likvidace pojistných událostí z cestovního pojištění ČP Zdena Pilná. Nejčastěji jsou hospitalizovány děti od roku do dvou let, a to s úrazy nebo průjmy, zvracením a teplotou. "Onemocnění zažívacího traktu u malých dětí jsme nejčastěji řešili v Bulharsku, u dospělých také v Egyptě," dodala Pilná.

Smutnou a nezanedbatelnou část případů tvořily prý i letos dopravní nehody. Šlo především o havárie v důsledku v mikrospánku a při otupení řidičovy pozornosti po dlouhé cestě bez odpočinku, případně o neznalost místních poměrů a zvyklostí v silničním provozu.

Problémy se nevyhýbaly ani turistům v exotických krajích. Těžké zranění si podle Bálka přivodila například mladá žena v Namibii, kde si na safari půjčila auto, kterému odlétlo kolo. Po stabilizaci byla převezena sanitním letadlem do lepší nemocnice v Jihoafrické republice. "Dobrou zprávou je, že přežila, ale náklady překročily limit pojistného plnění," doplnila Pilná.

V letošním roce ČP zaznamenala také několik pojistných událostí, kdy se pojištění turisté stali oběťmi trestných činů. Na Korsice byl zavražděn mladý muž místním mladíkem, kterému se líbila jeho přítelkyně. Přepaden a okraden neznámými muži byl i mladý Čech na pracovní cestě v Tatarstánu. S těžkým poraněním hlavy a s krvácením do mozku byl převezen sanitním letadlem k léčbě do vlasti, v místě se totiž nenacházela nemocnice, která by mu byla schopna poskytnout adekvátní péči.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK