Americké akcie šly dopoledne oběma směry

06.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. listopadu (ČTK) - Akcie největších amerických korporací šly dopoledne na Wall Street oběma směry. O ranní zisky je připravil přísný pohled makléřů na softwarový gigant Microsoft, a na trhu Nasdaq proto převažoval pokles nad růstem. Radost investorům nepřidaly ani rekordní ceny ropy, které by mohly spotřebitelům i korporacím zabránit v utrácení.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času zvýšil o nepatrných 0,04 procenta na 13.548,5 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite v 18 hodin SEČ klesl na 2789,9 bodu, ztratil tak pětinu procenta. Náladu na trhu poznamenaly negativně i obavy z dalších ztrát ve finančním sektoru spojené s americkým trhem podřadných hypoték.

Makléři Goldman Sachs sebrali emisi Microsoftu známku "kupovat" s tím, že softwarový gigant měl nejvyšší nárůst zisku v prvním čtvrtletí. Akcie Microsoftu pak oslabily o 1,9 procenta na 36,03 dolaru a vykázaly největší ztrátu mezi emisemi indexů Nasdaq 100 a S&P 500.

Ceny ropy vyskočily o více než tři dolary na rekordních 97 dolarů kvůli slabému dolaru a strachu ze slabého zásobování trhu. "Jestli si lidé před vánočními nákupy začnou uvědomovat, že budou muset u čerpacích stanic nechávat větší útraty, nebude to dobré," citovala ředitele akciových obchodů společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK