Rostoucí ceny paliv zvyšují zájem o topení dřevem

07.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Na řadě míst České republiky přibývá lidí, kteří kvůli rostoucím cenám uhlí, plynu a elektrické energie vytápějí své domácnosti dřevem. V některých regionech tak hlásí nárůst poptávky lesnické i dřevozpracující firmy. Potvrzuje se i názor odborníků, že náklady na vytápění dřevem jsou v porovnání s ostatními palivy nejnižší. Domácnosti podle nich mohou díky přechodu na palivové dříví ročně ušetřit prý až několik tisíc korun.

Na nezájem zákazníků si rozhodně nemůže stěžovat Správa lesů města Olomouce. "Zájem o palivové dříví je obrovský. Na dodávky jsou pořadníky. Už nyní víme, že poptávku nebudeme schopni plně uspokojit," uvedl zástupce ředitele olomoucké správy Radek Malínek. Všechny zájemce o palivové dříví z regionu neuspokojí ani státní podnik Lesy České republiky.

Na vysokou poptávku nedokážou odpovědět ani některé lesní správy ve středních Čechách. "O palivové dřevo je ohromný zájem. Je to moderní a téměř v každém novém domě je krb," řekl Martin Čížek, spolumajitel firmy Deblice-lesy, která sídlí v Dymokurech na Nymbursku. Velké starosti podobným firmám podle něj ovšem přidělal orkán Kyrill. Lesy ČR tehdy zastavily veškeré úmyslné těžby a levné palivové dřevo se pak nevyplatilo převážet na velké vzdálenosti.

Trochu jiná situace panuje v Pardubickém kraji, kde lze objednané dřevo dostat prakticky ihned. "Lidi mají nejspíš zásoby z loňska, kdy byla mírná zima," uvedl majitel firmy Angelo ze Svitav Pavel Vavřín. Podle spolumajitele společnosti Jas z Moravské Třebové Jaroslava Fojta se lidé začnou zásobovat dřevem v nejbližší době a poptávka po palivovém dřevě ještě vzroste.

Značný zájem o palivové dřevo se objevuje v Ústeckém, ale i ve Zlínském kraji. V souvislosti s rostoucími cenami energie se obyvatelé zejména na vesnicích vrací k nejlevnějšímu palivu. Někde se však díky teplé zimě obyvatelům podařilo dřevo ušetřit a nyní dokupují jen menší množství. "Zájem je velký, někteří lidé se navíc kvůli mírně rostoucím cenám dřeva snaží předzásobit i na další sezony," uvedl Petr Sedlák, jenž se v obci Loučka na Vsetínsku zabývá produkcí krbového a palivového dříví.

Poptávka Jihočechů o palivové dříví zato příliš neroste. Podle pil v kraji je poptávka po nejlevnější surovině k topení skoro stejná jako loni. Většina domácností díky loňské mírné zimě nestačila spotřebovat zásoby, a tak na zimu jen přikupuje uhlí. V Libereckém kraji poptávka po palivovém dříví dokonce poklesla.

Většinou stejnou, místy mírně vyšší poptávku po palivovém dříví než loni pociťují pily a prodejci otopu v Plzeňském či Karlovarském regionu. Ceny tam meziročně stagnují, v místech větších polomů po lednovém orkánu šly o deset až 15 procent dolů. V Královéhradeckém kraji způsobil lednový orkán současný nedostatek kvalitního tvrdého palivového dřeva. Těžaři se soustředí na smrkové polomy a na těžbu listnáčů jim údajně nezbývají kapacity.

"Zájem je proti loňsku obrovský, s tím, že zhruba se to pohybuje o sto korun více za jeden prostorový metr, protože Lesy České republiky zvedly ceny. Moc lidí ani na to nereaguje," uvedl ostravský podnikatel s palivovým dřívím Tomáš Kukučka. Ceny podle něj vylétly jen u tvrdého dřeva, které je nyní nedostatkové. Cena za jeden plnometr tohoto sortimentu činí až 1100 korun, měkké dřevo se prodává stejně jako loni za 800 korun.

Obliba topení dřevem stoupá i na Vysočině. Kvůli kalamitě, kterou v lesích způsobil lednový orkán se nabídka dřeva na topení výrazně nezvýšila. "Na Vysočině bylo znehodnoceného dřeva minimum. Stromy se většinou vyvrátily," zdůvodnil Jiří Svoboda, ředitel Lesního družstva obcí v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Podle něj zájem o palivové dříví stoupá dlouhodobě. Lidé chtějí hlavně buky, prodávají se i břízy nebo smrkové dřevo. Podle Svobody se prodej družstvu vyplatí.

Výrazně méně zaplatí takzvaní samovýrobci, kteří si palivo mohou sami vyřezat v porostech, kde byly prováděny prořezávky, nebo zpracovávají zbylé dřevo po polomech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK