Šohaj nemá na zaplacení milionových pohledávek ani korunu

07.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Strážnice 7. listopadu (ČTK) - Věřitelé zkrachovalé firmy Šohaj Strážnice nedostanou ze svých mnohamilionových pohledávek ani korunu. Požadovali skoro 90 milionů korun, správce konkurzní podstaty uznal zhruba 56 milionů. Na jejich zaplacení ale nemá peníze, řekl správce Vladimír Valášek. Firma nezaplatí dodavatelům a ani bývalým pracovníkům, kteří bývají v konkurzech vypláceni přednostně.

Šohaj, kdysi jeden z největších českých oděvních podniků, se dostal do konkurzu loni v červnu. Ještě o rok dřív vykázal tržby kolem 100 milionů korun. Případem se pro podezření z tunelování zabývá policie, o pomoc požádala finanční ředitelství. Bývalé vedení Šohaje v čele s podnikatelem Věslavem Kochem totiž převedlo před prohlášením konkurzu výrobní stroje do firmy Šohaj Služby, kterou vlastní jeho příbuzní. Zaměstnanci přešli do firmy Košulenka. Ta vyrábí ve stejných prostorech a vlastní ji také rodina Kochova.

Několik lidí ale do Košulenky nenastoupilo, podnik jim tak dluží odstupné a některým i část mzdy. Bývalých pracovníků se do konkurzu přihlásilo 13, správce jim uznal pohledávky přes 210.000 Kč. Ani na to ale nezbyly peníze. Příjmy firmy z prodeje nemovitostí, nájmů a vybraných pohledávek přesáhly 4,393 milionu korun. Výdaje byly ještě o 2000 vyšší. Skoro 700.000 Kč činí odměna konkurznímu správci. Další statisícové částky šly na zpracování a archivaci dokladů úpadce, likvidaci odpadů a různé poplatky.

Do konkurzu se kromě bývalých zaměstnanců přihlásilo ještě 23 věřitelů, původně nárokovali asi 89 milionů korun. Správce uznal jen 56 milionů. Pohledávka firmy Global Financial Restructuring na 32 milionů podle něj souvisí s konkurzem firmy Sandy, která Šohaj v minulosti vlastnila. Peníze ale nezbyly ani na pohledávku 24 milionů korun nizozemské firmy Frenn Trading a 31 milionů společnosti MATE Slovakia. Strážnická textilka jim dluží za nesplacený úvěr a objednané látky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK