ČS vybavila většinu svých bankomatů ochranou před kopírováním

07.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Česká spořitelna dosud vybavila více než 850 bankomatů z celkového počtu 1100 speciálním modulem zabraňujícím kopírování karet. Do konce roku by měly být zabezpečeny všechny bankomaty, oznámila Česká spořitelna v tiskové zprávě. V Česku je nyní celkem přes 3260 bankomatů.

Stejným systémem, tedy modulem FDI, má své bankomaty vybavena například Raiffeisenbank a postupně je začne instalovat i na bankomaty eBanky. Dohromady mají oba ústavy kolem 100 bankomatů. FDI modul je přídavné zařízení na bankomatu u vstupu pro platební kartu. Zabraňuje zneužití magnetického proužku na kartě.

Vybírající informuje o nástavci na bankomatu tzv. bezpečností obrazovka, na které se v pravidelných časových intervalech objevuje nový vzhled vstupního otvoru pro kartu.

Banky ovšem bankomaty vybavují i dalšími bezpečnostními prvky. Jedním z nich je i softwarová úprava, kdy se karta při vstupu do bankomatu pohybuje trhavě nebo přerušovaně, a právě tento pohyb eliminuje možnost podvodně načíst údaje z magnetického proužku. Navíc většina bankomatů je vybavena bezpečnější čipovou technologií, která zpracovává informace pouze z čipu karty. Ne všechny platební karty v ČR jsou ovšem čipem vybaveny. Bankomaty často doplňuje kamerový systém.

Zatímco v roce 2006 bylo v ČR 15 případů takzvaného skimmování, tedy nelegálního kopírování karet, od ledna do září tohoto roku však byl tento způsob podvodu zaznamenán v 54 případech. Nejčastěji se platební karty zneužívají v Praze (28 případů) a Středočeském kraji (devět případů).

Skimming je jedním z nejčastějších způsobů zneužití platebních karet. Podvodníci na určitou dobu umístí na bankomat speciální čtecí zařízení, které okopíruje potřebné informace z magnetického proužku karty. Většinou tuto čtečku doprovází i miniaturní kamera pro snímání bezpečnostního kódu PIN. Získané informace umožní podvodníkům vyrobit padělek karty, se kterým pak mohou vyprázdnit účty klientů. Takto zcizené peníze ale banky lidem vracejí včetně nákladů na vydání nové karty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK