Vláda: Agrární dotace budou příští rok o čtvrtinu nižší

07.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Ministerstvo zemědělství příští rok sníží národní dotace zemědělcům ve srovnání s letošním rokem o 344 milionů korun na 950 milionů korun; některé programy kvůli tomu výrazně omezí či zruší. Návrh MZe dnes schválila vláda. Nižší agrární dotace ministerstvo zdůvodnilo tím, že nedostalo na příští rok tolik peněz, kolik požadovalo. Agrární komora s krácením dotací nesouhlasí a pokusí se přesvědčit poslance, aby při projednávání státního rozpočtu na příští rok tyto příspěvky navýšili na letošní úroveň.

"Návrh finančních prostředků určených na dotační programy vychází z celkového finančního limitu stanoveného ministerstvem financí ve výši 950 milionů korun," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Příští rok má být použito 700 milionů Kč na neinvestiční dotace a zbývajících 250 milionů korun na pořízení dlouhodobého hmotného majetku.

Mluvčí MZe Petr Vorlíček doplnil, že některé finanční limity dotačních programů budou příští rok výrazně kráceny. "Určité programy či podprogramy musely být ze spektra podpor zcela vypuštěny," uvedl.

Krácení zemědělských dotací kritizoval prezident Agrární komory Jan Veleba. "Kategoricky s tím nesouhlasíme. Zahájili jsme jednání s poslanci zemědělského výboru parlamentu a uděláme vše pro to, aby se národní dotace formou pozměňovacích návrhů vrátily do letošní polohy," řekl. Letos mohou zemědělci čerpat 1,294 miliardy korun.

Výrazně budou příští rok podle Veleby zredukovány například dotace určené na likvidaci těl uhynulých hospodářských zvířat. "Přichází to v době, kdy je v chovu prasat naprostá katastrofa a chovatelé jednají o demonstracích. Já bych byl v tomto (krácení dotací) obezřetnější," podotkl Veleba.

Nižší dotace se nelíbí ani Potravinářské komoře. Zatímco pro letošek bylo podle prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana v národních dotacích na podporu potravinářství něco přes 300 milionů korun, na rok 2008 je vyčleněno 190 milionů korun. "Jde přitom o jediné peníze, na které dosáhnou i větší firmy", upozornil Toman.

Podpora českého potravinářství je podle něj nedostatečná, a to hlavně vzhledem k požadavkům, které stát na obor klade. Nároky na bezpečnost potravin, jako jsou přísnější standardy, testování BSE, vzorkování v mlékárenství či povinnost veterinárního dozoru v provozech, prý stojí desítky až stovky milionů korun ročně. "Pokud stát nechce potravináře podporovat, měl by hradit to, co si objednává," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK