IDC: Firmy utratí za zařízení pro ukládání dat o pětinu více

07.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - České firmy letos utratí za disková zařízení pro ukládání dat 139 milionů dolarů, tedy zhruba 2,6 miliardy korun, což je o pětinu více než loni. Kapacita nově prodaných zařízení by měla stoupnout o čtvrtinu na 10.000 terabytů. Uvedla to analytická firma IDC.

Růst trhu letos nebyl podle analytika IDC Jiřího Helebranda tak výrazný jako v předchozím roce. "Na trhu je patrný posun směrem k externím úložištím, které nyní zaujímají největší podíl. Za tímto trendem stojí především pokles cen, zvyšující se výkonnost externích diskových polí, lepší dostupnost a vyšší bezpečnost dat," dodal.

Poptávku po úložištích stimuluje stoupající důležitost správy dat jako zdroje obchodní hodnoty, digitalizace všech typů médií a regulatorní požadavky na uchovávání informací.

V minulém roce ovládali tři největší dodavatelé, tedy Hewlett-Packard, EMC a IBM, téměř 72 procent českého trhu. Mezi hlavní zákazníky patřily telekomunikační firmy, finanční instituce a průmyslové podniky. Zhruba dvěma třetinami se na trhu podílely ukládací sítě (SAN) a podle odhadů analytiků společnosti IDC tomu bude letos obdobně bude obdobné i letos. Úložná zařízení přímo připojená k serveru představovala necelých 28 procent trhu.

V příštích pěti letech IDC očekává, že hodnota českého trhu diskových úložných zařízení poroste průměrným tempem okolo 18 procent ročně. Úložná kapacita poroste každoročně přibližně o 29 procent, zatímco počet dodaných zařízení bude klesat pětiprocentním tempem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK