Němečtí strojvůdci nákladních vlaků budou od čtvrtka stávkovat

07.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Frankfurt nad Mohanem 7. listopadu (zpravodaj ČTK) - Němečtí strojvůdci vstoupí ve čtvrtek v pravé poledne do nejdelší stávky poslední doby. Jejich protest má trvat až do sobotního rána, tentokrát však nehodlají zastavit regionální osobní dopravu, ale nákladní vlaky. Oznámil to šéf odborového svazu německých strojvůdců (GDL) Manfred Schell.

Vedení GDL se dohodlo, že stávka bude trvat 42 hodin. Odborový svaz, který údajně zastupuje přes 3000 strojvůdců, si už měsíce hodlá zvyšováním nátlaku na provozovatele německých železnic, koncern Deutsche Bahn (DB), vynutit zvláštní kolektivní smlouvu, která by jim zajišťovala lepší platové podmínky.

Společnost Deutsche Bahn dnes po vyhlášení další stávky oznámila, že je ochotna zasednout ve čtvrtek ráno s předáky GDL k jednacímu stolu. Druhý muž GDL Claus Weselsky však agentuře DPA potvrdil, že to nic nemění na rozhodnutí jít do stávky.

Vedení GDL také oznámilo, že pokud Deutsche Bahn v příštích dnech neprokáže vstřícnost, stávku příští týden rozšíří i na osobní regionální i dálkové spoje.

Minulý pátek strojvůdcům vyšel vstříc i příslušný saský zemský soud, který zrušil předchozí soudní zákaz v nákladní a dálkové osobní železniční dopravě. Strojvůdcovským odborům to poskytlo větší manévrovací prostor pro vymýšlení další strategie.

V předchozích týdnech stávkovali řidiči lokomotiv jen na lokálkách, příměstských vlacích a na regionálních tratích, což postihlo zvláště občany dojíždějící do práce. Stávka v nákladní dopravě by mohla podle expertů způsobit velké ztráty německému hospodářství.

Strojvůdci si chtějí vyjednat mzdovou smlouvu, která by jim zaručovala až o 31 procent vyšší platy oproti současnému stavu. "Nepřipustíme, aby takový strojvůdce chodil domů s 1500 eury čistého," uvedl GDL. S ostatními dvěma železničními odborovými svazy se Deutsche Bahn na platech dohodla už v létě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK