Koruna posílila na nový rekord k dolaru 18,28 Kč/USD

07.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Koruna posílila na nové maximum vůči dolaru 18,28 Kč/USD. Na závěr obchodování mírně oslabila na 18,36 Kč/USD. Důvodem je propad dolaru na světových trzích. K euru koruna naopak mírně oslabila na 26,93 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Dolar oslabil po vyjádření čelních představitelů Číny, že by země mohla změnit devizové rezervy ve prospěch eura na úkor dolaru. "Aby toho nebylo málo, zazněly z čínské centrální banky názory, že dolar ztrácí svou pozici globální měny. To vyvolalo malé zemětřesení," vysvětlil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Kurz dolaru se tak propadl na 1,47 USD/EUR, den končil na 1,468 USD/EUR.

Koruna za poslední rok posílila proti dolaru téměř o čtyři koruny, když podle Pikory přesně před rokem prorazila úroveň 22 korun. "Zpevňující trend bude dále pokračovat. Proražení hladiny 18 korun za dolar je otázkou tohoto měsíce a zde se posilování nezastaví. Rozjetý vlak směřuje do stanice 17,80 Kč/USD, odhadl další vývoj.

Ze slabého dolaru česká ekonomika spíše těží. Padající americká měna pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Cena ropy přitom dnes i kvůli klesajícímu dolaru vystoupala na 98,6 dolaru za barel. Lidé díky slabšímu dolaru také utratí méně za počítače, notebooky, fotoaparáty a další elektroniku z Asie nebo USA. Horší je však situace pro české vývozce do dolarových oblastí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK