Akcie Zentivy propadly na burze na 17měsíční minimum

07.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Akcie farmaceutické společnosti Zentiva se dalším silným poklesem vrátily na cenu až z půlky června loňského roku a upevnily si svou pozici nejztrátovější investice letošního roku na pražské burze. Akcie Zentivy ztratily 4,55 procenta na 947,9 koruny a od počátku roku tím odepsaly více než čtvrtinu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Ještě v polovině října se akcie Zentivy obchodovaly kolem 1200 korun, poté ovšem přišla nečekaná zpráva o více než 30procentním meziročním propadu zisku za devět měsíců hospodaření. Analytici začali akcie Zentivy přehodnocovat směrem dolů, například Deutsche Bank z původní výše 1600 Kč až na 950 Kč za akcii.

Nedařilo se ani jiným předním akciím a hlavní index PX si pohoršil o 1,68 procenta na 1871,4 bodu. Letošní výkon indexu, hlavního cenového barometru tuzemských akcií, se tak snížil na zhruba 18 procent. Prodejní nálada se podle obchodníků přenesla ze zahraničních burz.

"Počáteční optimismus na středoevropských burzách vydržel pouze první hodinu obchodování, kdy příznivý vývoj byl způsoben pozitivním vývojem z předešlého dne v USA. Následně nastalo vybírání zisků vzhledem k pokračujícím obavám z kreditní krize," uvedl Jiří Pospíšil z firmy Patria Finance.

Akcie petrochemického holdingu Unipetrol oslabily o 3,14 procenta na 333 korun a akcie developera ECM sestoupily o 2,49 procenta na 1490 korun. Pod tlakem byly i akcie energetické skupiny ČEZ a přišly o 1,77 procenta na 1386 korun.

Investoři zobchodovali akcie za celkových a letos nadprůměrných 4,6 miliardy korun, což znamenalo růst o více než 1,4 miliardy korun v porovnání s úterním objemem.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,562 miliardy Kč

- dluhopisy 4,035 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 3,8 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK