Matador-DongWon staví v Třinci závod za půl miliardy korun

07.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 7. listopadu (ČTK) - Slovensko-korejská společnost Matador-DongWon v Třinci na Frýdecko- Místecku oficiálně zahájila stavbu své nové továrny na výrobu automobilových komponentů. Firma je subdodavatelem nošovické automobilky Hyundai a zároveň největším investorem v třinecké průmyslové zóně Baliny. Do stavby továrny vloží více než 18 milionů eur, což je přibližně 500 milionů korun. Po náběhu na plnou kapacitu výroby zaměstná firma až 250 lidí, řekl mluvčí skupiny Matador Dušan Koblišek.

Stavební práce by měly být ukončené do poloviny příštího roku a sériová výroba pro společnost Hyundai začne v lednu 2009, dodal mluvčí. Třinecká továrna bude produkovat nosiče palubní desky, výztuhy do dveří a horní střešní okenní rámy. Přípravné stavební práce na stavbě továrny začaly letos v srpnu. Dnešního zahájení se zúčastnili představitelé firem Hyundai Motors Czech, KIA Motors Slovakia, DongWon Metal a Mobis. Obdoba továrny, která vyroste v Třinci, stojí ve slovenské Dubnici nad Váhom.

Třinecká starostka Věra Palkovská poznamenala, že během jednoho roku se na zóně a v její těsné blízkosti proinvestuje 1,2 miliardy korun. Dva ze stávajících investorů, firmy Vesuvius Solar Crucible a Ergon Chráněné dílny, totiž začaly přistavovat nové haly. U zóny se navíc buduje mimoúrovňové silniční křížení za 400 milionů korun, která je druhou etapou odklonu těžké nákladní dopravy z centra města.

Díky investici největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor do nošovického montážního závodu, který se začal stavět letos na jaře, se zvedl zájem zahraničních investorů o celý Moravskoslezský kraj. Dvacetihektarová třinecká zóna je zcela zaplněná, Matador-DongWon je šestým investorem. Firmy v zóně zatím zaměstnaly asi 200 lidí. Do konce příštího roku by se počet přímých pracovních míst měl vyšplhat na 650 a do konce 2010 starostka počítá s vytvořením do jednoho tisíce přímých pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK