Americké akcie opět prudce klesají

07.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se v první části obchodování prudce snížily a dolů je táhly především vysoké ceny ropy v kombinaci se slabým dolarem. Vliv ale měla také vysoká ztráta automobilky General Motors a předpoklady, že dynamika růstu největší ekonomiky světa v nadcházejícím období klesne.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.502 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 1,2 procenta hodnoty. Širší index S&P 500 klesl o 1,3 procenta na 1501 bodů a podobně index Nasdaq Composite si odepsal 1,2 procenta na 2792 bodů.

Opět klesaly převážně akcie finančních institucí, které se vzpamatovávají z dopadů úvěrové krize. Některé velké banky investovaly spoustu peněz do hypotečních zástavních listů a dalších finančních nástrojů, jejichž hodnota je odvozena od cen hypoték. Vzhledem k všeobecnému poklesu cen těchto aktiv jsou některé banky nuceny část investic odepsat.

Negativní zprávu investorům předložila společnost Washington Mutual, která je největší spořitelní a úvěrovou institucí v USA. Banka uvedla, že propad na trhu bydlení se udrží i příští rok, navíc se prý zvýší objem ztrátových úvěrů a klesne zájem o hypotéky. Těch se poskytne nejméně za posledních osm let, varovala banka.

Ještě před zahájením obchodování zveřejnila výsledky hospodaření automobilka General Motors. Ta ve třetím čtvrtletí utrpěla rekordní ztrátu 39 miliard dolarů, a předurčila tak náladu na trhu. Ztráta se pak podepsala na více než tříprocentním propadu akcií automobilky.

Ceny ropy se dnes vyšplhaly na nový rekord nad 98 dolary, i když později z těchto maxim sestoupily. Na trhu ale přetrvává vysoká poptávka, zatímco zásoby se snižují. To potvrdila i čerstvá statistika. "Myslím, že cena ropy se může na 100 dolarů dostat už ve čtvrtek," řekl viceprezident společnosti Knight Equity Markets Ernest Csak.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK