Čepro kvůli nízkým zásobám paliva zvažuje pomoc od státu

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Státní podnik Čepro, který má zhruba čtvrtinový podíl na velkoobchodu s benzinem a naftou v ČR, kvůli nízkým zásobám zvažuje půjčku pohonných hmot ze státních krizových rezerv. Informují o tom Hospodářské noviny. Záležet prý bude na tom, jak rychle se podaří České rafinérské obnovit původní produkci paliva.

"Problémy mají i některé rafinerie v okolních zemích, dovoz se prodražuje. Pokud v Litvínově tak do týdne nenajedou na původní produkci, začneme o zápůjčce ze státních hmotných rezerv jednat," uvedl Pavel Švarc, šéf státem ovládané velkoobchodní firmy Čepro. Státní podnik se kvůli klesajícím zásobám již uchýlil ke zvýšení cen a krácení dodávek menším a středně velkým odběratelům.

Podle deníku zástupci České rafinérské ujišťují, že dodávky obnoví v brzké době; lidé z oboru nicméně počítají minimálně s deseti dny. Největší dodavatelé jako Unipetrol nebo Čepro ale podle listu potřebují palivo již nyní. Litvínovská rafinerie sice osmitýdenní odstávku ukončila, zatím ale vyrábí sotva třetinu denní produkce, dosahující zhruba 15 milionů litrů benzinu a nafty.

"Paliva je stále obrovský nedostatek. Otázka je, kdy Litvínov plně obnoví produkci. Zápůjčka ze státních rezerv by byla v případě prodlevy jedním z řešení," uvedl Stanislav Bruna z Unipetrolu RPA.

Stát podobným způsobem půjčil naposledy v jednom případě loni. V roce 2005 vyhověla Správa státních hmotných rezerv čtyřem žádostem. Za takovou transakci vybírá poplatek ve výši 1,5 procenta tržní ceny půjčeného množství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK