Americké akcie ve středu výrazně oslabily

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. listopadu (ČTK) - Akcie amerických firem ve středu výrazně klesly kvůli pokračujícím obavám z úvěrové krize. Investory vylekalo šetření, které zahájila newyorská prokuratura v největších hypotečních společnostech USA. Skupina Washington Mutual Inc navíc varovala před tím, že by americký trh s bydlením mohl klesat i v příštím roce.

Index Dow Jones v závěru středečního obchodování na Wall Street oslabil o 360,92 bodu na 13.300,02 bodu, a ztratil tak 2,64 procenta. Jde o jeho největší procentní pokles za jeden den od 19. října, kdy si trh připomněl 20. výročí propadu akcií z roku 1987.

Index Nasdaq Composite za středu ztratil 76,42 bodu, tedy 2,7 procenta, při závěrečných 2748,76 bodu. Je to jeho největší jednodenní ztráta v procentech od výprodeje akcií z letošního února, který spustila burza v Šanghaji. Indexy ve středu padaly hlavně v závěru obchodování.

Investory znepokojuje také dolar, který opět posunul své minimum vůči euru. Způsobili to představitelé Číny, kteří naznačili, že by čínská centrální banka mohla převádět devizové rezervy na jinou měnu než dolar. Čína má přitom v rezervách přes bilion dolarů.

Státem podporované hypoteční společnosti Fannie Mae a Freddie Mac dostaly obsílky od úřadu newyorského státního zástupce v rámci širšího vyšetřování celého odvětví půjček na nemovitosti.

Dolar klesal vůči mnoha měnám a dostal se na nové minimum vůči koši světových měn poté, co náladu na devizovém trhu zhoršila největší čtvrtletní ztráta General Motors v historii koncernu. Spolu s děním na hypotečním trhu tak na trhu přetrvává očekávání, že americká centrální banka opět sníží dolarové úroky.

Kurz eura se podle údajů Reuters dostal na rekordní maximum 1,4730 USD. Nakonec se vrátil na 1,4638 USD, a proti předchozímu závěru přesto posílil o 0,6 procenta. Vůči jenu dolar klesl o 1,7 procenta na 112,77 JPY a ke švýcarskému franku se snížil o procento na 1,1337 CHF, napsala agentura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK