Akcie v Japonsku prudce klesly

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. listopadu (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu ve čtvrtek prudce klesly, a navázaly tak na středeční silný propad na newyorské Wall Street. Index v jednu chvíli ztrácel více než tři procenta, v závěru ale část ztrát smazal. Na devizovém trhu přestal klesat dolar, stále však zůstává v těsné blízkosti minima k euru i dalším měnám.

Index Nikkei 225 si odepsal 325,11 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 2,02 procenta na 15.771,57 bodu. Hlavní indikátor cenového vývoje tak spadl na nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce. Širší index Topix dnes oslabil o 2,55 procenta na 1516,94 bodu.

Akcie se propadají kvůli obavám, že ztráty bank a dalších finančních institucí v důsledku úvěrové krize budou mít hlubší nepříznivé dopady, než se zpočátku předpokládalo. Za většinou ztrát jsou investice do hypotečních zástavních listů a dalších finančních nástrojů, jejichž cena se odvozuje od cen hypoték.

Oslabovaly ale také akcie firem z jiných odvětví, převážně těch, která jsou proexportně zaměřena. Dolů se tak vydaly například akcie Honda Motor i dalších automobilek. Japonské akcie klesly už pátým dnem v řadě, ztrátám se ale nevyhnuly ani jiné trhy v Asii.

Na devizovém trhu se odpoutal ode dna dolar, i když stále zůstává blízko minima k euru i koši hlavních světových měn. Zpevnil ale japonský jen, což byl i hlavní důvod poklesu akcií japonských vývozců. Většina analytiků nyní spekuluje, že americká centrální banka na příští schůzce měnového výboru sáhne k dalšímu snížení úroků.

Dolar ve středu klesl na nové minimum k euru a na trhu sílí přesvědčení, že dolar klesne až na 1,5 USD/EUR. Na měnu nepříznivě doléhají mimo jiné i zprávy o hospodaření některých velkých amerických firem. Například General Motors ve třetím čtvrtletí utrpěl rekordní ztrátu 39 miliard dolarů.

"Ztráty v General Motors a propad celého akciového trhu v USA vedou k obavám, že problémy na úvěrových trzích ovlivní chování spotřebitelů," řekl k situaci na devizových trzích analytik investiční společnosti Nomura Trust & Banking Hideki Amikura.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4631 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,4642 USD, kde byl ve středu. Na paritě s jenem klesl na 112,78 ze 113,84 JPY, a rovněž euro vůči jenu oslabilo na 165,02 z předchozího kurzu 166,72 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK