Inflace v říjnu vzrostla na 4 procenta

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v říjnu zrychlilo na čtyři procenta ze 2,8 procenta v září. To je nejvyšší růst od ledna 2002. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Proti předchozímu měsíci se ceny zvýšily o 0,6 procenta. Na meziročním růstu se podílelo hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů, ale i bydlení a dopravy. Ekonomové očekávali růst inflace mezi 3,5 a 3,8 procenta.

Z potravin nejvíce meziročně podražilo mléko o 39,7 procenta, o více než deset procent se zvýšily ceny sýrů, másla, mouky a ovoce. O 27,7 procenta více zaplatili kuřáci za tabákové výrobky.

U nákladů na bydlení se meziročně zvýšily ceny nájemného, které vzrostlo o 9,7 procenta, v bytech s regulovanými cenami dokonce o 17 procent. Lidé si připlatili také za vodné a stočné, elektřinu, plyn a tuhá paliva, v dopravě za pohonné hmoty. Mírně nižší než loni byly ceny spotřebičů pro domácnost a dopravních prostředků.

Meziměsíční růst cen způsobilo z převážné části zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Zvýšily se ceny mléčných výrobků, samotného mléka o 14,8 procenta. Téměř o třetinu podražila plodová zelenina, lidé více zaplatili i za mouku a pekárenské výrobky. Růst výdajů za bydlení ovlivnilo zdražení plynu, tuhých paliv a tepla. Vlivem cen sezonního zimního oblečení mírně zdražily boty a oděvy. Proti září se naopak snížily ceny za dovolené a kulturu.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců v říjnu zrychlila na 2,2 procenta ze zářijových dvou procent.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v září 2,3 procenta, tedy o 0,4 procentního bodu více než v srpnu. Nejvíce vzrostly ceny v Lotyšsku (o 11,5 procenta) a Bulharsku (o 11 procent), nejméně naopak na Maltě (o 0,9 procenta) a v Dánsku (o 1,2 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK