Stavební výroba v září klesla o 1,8 pct

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Stavební výroba v září klesla meziročně o 1,8 procenta, po vyloučení vlivu pracovních dní o 0,3 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezonních vlivů rovněž nižší, reálně o 0,6 procenta. Orientační hodnota povolených staveb se meziročně snížila o 20,8 procenta na 25,2 miliardy Kč.

Zářijový pokles stavební produkce zapříčinil především propad inženýrského stavitelství. Produkce klesla ve všech sledovaných směrech výstavby kromě pozemního stavitelství na nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích a prací v zahraničí, uvedl ČSÚ.

"Slabý výsledek byl částečně ovlivněn nižším počtem pracovních dní: po očištění o tento vliv by stavebnictví zhruba stagnovalo. Nicméně výsledek je nad očekávání slabý - pozemní stavitelství zpomalilo na pouhých 3,6 procenta, inženýrské kleslo o téměř deset procent. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků i technických kapacit zřejmě začíná zasahovat i pozemní stavby," komentovala dnešní statistické údaje Eva Zamrazilová z Komerční banky.

Počet zaměstnanců ve stavebních firmách, které měly 20 a více lidí, klesl proti loňskému září o 2,1 procenta. Průměrná nominální měsíční mzda se zvýšila o 4,8 procenta na 21.742 Kč. Průměrná hodinová mzda stoupla o 11 procent na 155 Kč.

Stavební úřady v září vydaly 11.465 stavebních povolení, v tom 7000 pro nové stavby a 4465 pro změny dokončených staveb.

Novou výstavbou by měly vzniknout stavby v hodnotě 17,8 miliardy korun, což představuje pokles o 22,4 procenta. Změnou dokončených staveb mají vzniknout stavby v hodnotě 7,4 miliardy korun, což je o 16,9 procenta méně ve srovnání s předchozím rokem.

Stavební úřady v září povolily výstavbu 3981 bytů, což bylo o 327 bytů méně než v září 2006. Z toho novou výstavbou vznikne 3515 bytů a změnou dokončených staveb 466 bytů. Orientační hodnota nově povolených bytů v bytových domech byla osm miliard korun.

V zemích EU podle údajů Eurostatu vzrostla stavební produkce po očištění od vlivu počtu pracovních dnů v srpnu meziročně o čtyři procenta, z toho pozemní stavitelství se zvýšilo o 3,7 procenta a inženýrské o 3,9 procenta. Z členských států, za které byla data dostupná, se stavební výroba nejvíce zvýšila v Rumunsku o 37 procent, Slovinsku o 31,4 procenta a v Polsku o 14,8 procenta. Nejvýraznější pokles zaznamenali ve Švédsku (o 3,2 procenta), Německu (o tři procenta) a na Slovensku o 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK