Průmyslová výroba v září zpomalila růst

08.11.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba v září zpomalila tempo růstu na 1,2 procenta ze srpnových 5,5 procenta. V září tak průmysl rostl nejpomaleji od března 2005. Oznámil to Český statistický úřad. K růstu nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů, dopravních prostředků a produkce i opravy strojů. Nedařilo se naopak výrobě koksu, rafinérskému zpracování ropy a produkci základních kovů, hutních a kovodělných výrobků.

"Je to už druhé zklamání v řadě. Průmyslová produkce překvapivě nevykázala žádný přírůstek vůči srpnu, ačkoliv se mělo zato, že objem srpnové průmyslové výroby byl negativně ovlivněn výběrem letních dovolených," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Důvodem zářijového propadu byla podle Horské plánovaná odstávka rafinerie a zpomalení růstu klíčových tahounů českého průmyslu. Nejvýrazněji zpomalil růst výroby aut, dodala.

Tržby z průmyslové výroby ve stálých cenách se v září meziročně zvýšily o 3,3 procenta, v běžných cenách byl jejich nárůst 4,4 procenta. Také na růstu tržeb se nejvíce podílela výroba elektrických a optických přístrojů, dopravních prostředků a produkce i opravy strojů. Tržby z přímého vývozu stouply reálně o 6,6 procenta.

I přes zpomalení tempa růstu průmyslu se v září zvyšoval počet zaměstnanců. Průměrný počet pracovníků meziročně stoupl o 1,4 procenta, firmy tak zaměstnaly skoro 16.000 nových pracovníků. Nejvíce jich nově přijaly v produkci pryžových a plastových výrobků. Naopak propouštělo se ve výrobě usní, textilií a textilních výrobků či těžbě nerostných surovin.

Zaměstnanci v průmyslu si v září v průměru vydělali 20.089 korun, což bylo o 5,9 procenta více než před rokem. Průměrná hodinová mzda se zvýšila o 9,4 procenta na 149,5 Kč, produktivita práce vzrostla o 1,2 procenta.

Hodnota nových zakázek v průmyslu byla v září meziročně vyšší o 9,8 procenta. Podniky ve vybraných odvětvích uzavřely kontrakty v běžných cenách za 157,7 miliardy korun, z toho ze zahraničí 103,3 miliardy. K růstu nových zakázek ze zahraničí nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, strojů a elektrických zařízení.

Podle údajů Eurostatu vzrostla průmyslová produkce ve všech 27 zemích EU v srpnu o čtyři procenta. Nejvíce se zvýšila v Lotyšsku, ve Slovinsku a v Polsku. K poklesu došlo v Dánsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK